Politika & Kriminal

Nova, snažna poruka pape Franje: 'Posjedovanje nuklearnog oružja je izopačeno'

Papa boravi u Nagasakiju, gdje su 1945. SAD bacile bombu i ubile tisuće

Pope Francis arrives for the weekly general audience on October 16, 2019 at St. Peter's Square in the Vatican. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo, govoreći u jednom od samo dva grada pogođena atomskom bombom u povijesti, pozvao je u nedjelju na ukidanje nuklearnog oružja, rekavši kako je njegovo puko posjedovanje izopačeno i neodrživo.

“Posjedovanje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje nije odgovor na čežnju za mirom”, rekao je Franjo u poruci u Nagasakiju u Parku hipocentra atomske bombe, mjestu detonacije bombe koju su Sjedinjene Države bacile 9. kolovoza 1945., trenutno usmrtivši 27.000 ljudi.

Osiguranje mira lažnim osjećajem sigurnosti

“Naš je svijet obilježen perverznom dihotomijom koja pokušava obraniti i osigurati stabilnost i mir putem lažnog osjećaja sigurnosti potpomognutim mentalitetom straha i nepovjerenja”, rekao je papa govoreći po jakoj kiši, prvog dana svog trodnevnog posjeta Japanu.

“Mir i međunarodna stabilnost nespojivi su s pokušajima stvaranja straha od zajedničkog uništenja ili prijetnje totalnim istrebljenjem”, rekao je.

Danas će posjetiti i Hirošimu

Nagasaki je bio drugi grad na koji je bačena atomska bomba za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kasnije u nedjelju, Papa bi trebao posjetiti Hirošimu, poprište prve eksplozije u kojoj je na mjestu ubijeno oko 78.000 ljudi.

Oko 400.000 drugih umrlo je na kraju od radijacijskih bolesti i ozljeda uzrokovanih dvjema bombama koje je Amerika bacila u nastojanju da privede rat kraju.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu