Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Nova snimka iz Kutine. HDZ-ov gradonačelnik objašnjava kako je 'najvjerojatnije tražio' da se zaposli sin vijećnika

Portal 24 sata objavio je snimku na kojoj se Zlatko Babić objašnjava u kakvom se problemu našao

08.09.2021., Kutina - Kutinski gradonacelik Zlatko Babic odrzao je konferenciju za medije vezanu uz posljednja dogadjanja u tvrtki Eko Moslavina.
Photo: Nikola Cutk/PIXSELL
FOTO: Nikola Cutk/PIXSELL

Adrijana Cvrtila, direktorica javnog poduzeća Eko Moslavine koja je progovorila o uhljebljivanju u Kutini, danas je na N1 televiziji najavila da će u 24sata izaći nova snimka koja to dokazuje. 24sata tu je snimku večeras objavio, a na njoj, tvrdi se, HDZ-ov gradonačelnik Kutine Zlatko Babić govori o tome kako je, de facto, sudjelovao u kupovini gradskih vijećnika. Osim toga, snimka otkriva i potencijalan utjecaj na još jednu gradsku vijećnicu.

Naime, u dosad objavljenim snimkama, nezavisni gradski vijećnik Dražen Kinderman je otvoreno priznao da je s gradonačelnikom Babićem dogovorio zapošljavanje svog sina u zamjenu za glas u vijeću. Osim Kindermana, vijećnik Darko Kousek je priznao da mu je, u dogovoru s Babićem, dvaput podignuta plaća za glas na vijeću. Uz sve to, HSLS-ov predsjednik gradskog vijeća Davor Kljakić, pak, naređuje Adrijani Cvrtili da na poslu zadržava ljude podobne gradskoj koaliciji HDZ-a i HSLS-a.

HDZ-ov gradonačelnik: ‘Najvjerojatnije sam to i tražio’

Snimljeni razgovor, čiju je snimku večeras objavio 24sata, odvio se, pišu, na sastanku Zlatka Babića, Davora Kljakića i Adrijane Cvrtile. Sve počinje raspravom o poruci koju je Babić navodno dobio nakon zapošljavanja Kindermanova sina. Gospodin Babić je uznemiren time što kolaju takve informacije pa Kljakiću i Cvtili govori da više neće s njima komunicirati, uvjeren da je informacija procurila od njih.

“Meni opet nije jasno, ja, ja nisam…Ali da on meni, evo… 5. ožuka je popi*dio jer mu se nisam javio. (Čita poruku) ‘Osobno si tražio zapošljavanje sina vijećnika Kindermana u Eko Moslavini i povećanje plaće Kouseku iz BM365 i još niz stvari… zašto se nećeš javiti? Uskoro se ja neću javiti. Da… postoje dokazi’. Kužiš, i on sad meni… Koji dokazi?

Nije stvar u dokazima, nego otkud njemu informacija da sam ja osobno tražio da se zaposli Kinderman? Jer pazi, ja sam najvjerojatnije i tražio. Ili sam možda u priči i možda tražio i ovoga. Ali za to je ovaj gradonačelnik Vukovara završio u zatvoru”, govori, pišu 24 sata, HDZ-ov gradonačelnik Kutine.

Uznemireno spominje i zatvor

Nastavlja: “I sad da meni netko prijeti, da netko ima snimke da ja tražim da se zaposli sin gradskog vijećnika da bi imao potrebnu većinu u vijeću, ja zbog toga odem u zatvor. Ako ništa, ja se vučem po sudu. Da bih ja dokazao da nisam. Taj Kinderman je pet puta kod mene i tražio… ali da se mene…”. Pa otvoreno pita Kljakića i Cvrtilu žele li oni da ih nastavi kontaktirati. “Ja sam već razmišljao kada sam dobio te prijetnje i vidim da sve te informacije kolaju, da opunomoćim Krnarića da on bude za Eko Moslavinu. Možemo se i tako dogovoriti…”, govori, sumnjičav prema svojim tadašnjim sugovornicima.

Kljakić odgovara da se “nećemo tako dogovoriti”, a Cvrtila govori (op.a. referirajući se očito na pošiljatelja poruke koja je uznemirila Babića) kako joj je on u više navrata rekao “da on ima hrpu materijala od 2014. i da će sve nas prijaviti”, “i ne samo mene, nego sve nas, ali tu sam i ja. Trebam drhtati jer on ima neku moju poruku od 2014.?”, govori Cvrtila, dodajući kako u to vrijeme zaista jest bilo svakakvih poruka.

Ključna 12. vijećnica u gradskom vijeću

Kljakić se ponovno referira na Babićev prijedlog da za Eko Moslavinu opunomoći Krnarića. “To što si ti predložio, ne dolazi u obzir, odmah ću ti reći… Zna se koji je odjel nadležan za svaku tvrtku. I tu nema izmišljanja tople vode od HSLS-a da tu mene netko sutra proziva da smo mi nešto tražili. Nadležan je Gelešićev odjel i gotovo… Ne želimo mi…”, govori HSLS-ovac Kljakić.

Cvrtila potom komentira, obračajući se gradonačelniku Babiću, da će mu biti lako ako će pošiljatelj poruke tvrditi da je ona jedini problem, “samo to imam komentirat što se njega tiče”. Iz daljnjega razgovora, otkriva se navodna priča o potencijalnom utjecaju na još jednu gradsku vijećnicu. Naime, u daljnjem tijeku razgovora, Kljakić kritizira Cvrtilu jer je Branki Ćorić, zastupnici nacionalne manjine, bez njegovog i znanja gradonačelnika te, po njegovom sudu, neprimjerenim tonom odgovorila na njeno zastupničko pitanje.

Cvrtila odgovara kako je mislila da je Ćorić oporbena vijećnica, no Kljakić je uvjerava u suprotno: “Ta gradska vijećnica je dio vladajuće koalicije koja diže ruke. Ona je dvanaesti vijećnik. Ako taj 12. vijećnik kaže da neće dignuti ruku, mi svi padamo. Pada gradsko vijeće jer nemamo više većinu”. Kljakić doslovno dalje objašnjava da ako nema Branke Ćorić i njene ruke u vijeću, “nema onda ni predsjednika vijeća, nema koalicije, padamo svi, i tebe više nema”, govori na snimci, objavljuje 24sata.

Gradonačelnik posjećivao ključnu vijećnicu doma

Potom poučava Cvrtilu da nije pametno političke stvari miješati. “Tvoj posao nije da vodiš politiku, tvoj posao je da vodiš firmu”, govori Kljakić. Potom eksplicitno kaže da on zna kako je Ćorić došla u gradsko vijeće. “Bila na kontra strani, kako je došla na našu stranu, preko kog je došla i tu ženu zadržati četiri godine je jako teško”, nastavlja.

“Već je bilo svakakvih pokušaja gdje je on (Babić, op.a.) išao njoj doma i tako dalje. I ti nju pereš (…) Ti moraš znati da smo mi imali devet vijećnika. Devet vijećnika. Trebalo je doći do broja 12 i da, ako se malo baviš politikom, onda znaš da nećeš doći i reći: Ej bog, ti ćeš sad dizat ruke. Nećeš tako ići. Ne trebam crtati”, obraća se Kljakić i dalje Cvrtili.

‘Ponašajmo se fer prema Zlatku Babiću’

Govori i kako “neće HSLS snositi odgovornost da mi radimo štetu za ovu koaliciju” te da neće “ni stranka ni koalicija biti taoci”. Potom poručuje Cvrtili da ima podršku u vođenju firme. “Predsjednik sam stranke, a stranka te je postavila tu, HSLS te postavio. (…) Ne želim da radimo štetu koaliciji, ponašajmo se fer i korektno prema Zlatku Babiću, ponašajmo se, ovaj, prema HDZ-u i onda možemo tražiti fer i korektan odnos s druge strane (…)”, zaključuje HSLS-ov predsjednik gradskog vijeća u Kutini. Cijelu snimku koju je objavio 24 sata možete poslušati OVDJE.

HDZ-ov gradonačelnik Kutine Zlatko Babić danas je, inače, na konferenciji za medije kazao da su transkripti izvučeni iz konteksta te da on nikad nije rekao da se mora zaposliti sina vijećnika Kindermana.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više