Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Nova sramota Stožera. U službenoj objavi sve pomiješali i pogrešno napisali da cijepljeni masovno umiru

Nakon Telegramovog upita objava je izmjenjena i sada službena stranica Koronavirus.hr više konačno ne zbunjuje građane. No za ispravak im je trebalo više od četiri sata

FOTO: PIXSELL

U jeku novog vala epidemije koronavirusa i pojave nove varijante, pozivi na cijepljenje diljem svijeta sve su glasniji. Uz te pozive dolaze i poruke građanima da ne vjeruju lažnim informacijama nego jedino provjerenim službenim izvorima i znanstvenicima. Iste poruke svakodnevno dolaze i iz Hrvatske, pogotovo zato što smo među najmanje procijepljenim zemljama članicama Europske unije.

Povjerenje hrvatskih građana u Stožer već je narušeno aferama. Najpoznatija je izbila kada je Telegram sredinom travnja otkrio ono što je Vili Beroš mjesecima skrivao: Propalu stranicu Cijepise radila je tvrtka njegovog poznanika, poznatog po tome što je ministra rado snimao na predizbornim skupovima.

Borbi protiv lažnih vijesti oko cijepljenja zasigurno ne pomaže kada službena stranica za objavu podataka u Hrvatskoj pomiješa postotke cijepljenih i necijepljenih koji su završili na respiratoru ili koji su preminuli. Upravo su to napravili na Koronavirus.hr, službenoj stranici Vlade za, kako sami navode, “pravodobne i točne informacije o koronavirusu”.

Pomiješali brojke

U svom izvješću o epidemioloških situaciji, s podacima do 21. studenog, koronavirus.hr, odnosno Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je sastavljao izvješće, objavio je kako je među ljudima koji su preminuli u tjednu od 8. do 14. studenog 0,1 posto necijepljenih i 71,5 posto potpuno cijepljenih koji su primili i booster dozu.

Za tjedan od 15. do 21. studenog naveli su da je preminulo 0,2 posto necijepljenih i 68,1 posto onih koji su uz dvije doze cijepljeni i boosterom.

Isto tako su objavili da među onima koji su završili na respiratoru od 8.11 do 14.11. njih 0,5 posto nije bilo cijepljeno, a da je u tjednu od 15.11. do 21.11. na respiratoru 0,7 posto necijepljenih.

Raniji tjedni demantiraju

Da se radi o pogrešno unesenim podacima vidljivo je iz prethodnih tjedana u istoj tablici. Ti podaci pokazuju da je unutar sedam dana broj preminulih koji nisu cijepljeni oko 70 posto, a onih koji su cijepljeni i primili booster 0 posto, i u jednom tjednu 0,4 posto. Ista situacija je i s ljudima koji su završili na respiratoru – raniji tjedni pokazuju da je u jednom tjednu na respiratoru završilo oko 65 posto necijepljenih, a u drugom čak 79 posto.

Čak je i sam Stožer u nedjelju 21. studenog, dan do kada su prikupljani podaci iz ovog izvješća, objavio podatke o udjelu cijepljenih i necijepljenih među onima na respiratoru i preminulima u prethodnih 24 sata. Izvijestili su da od 60 preminulih njih 46 nije bilo cijepljeno niti jednom dozom, a da za ukupno 48 njih nije završeno cijepljenje – što je 80 posto. Objavili su i da je na respiratoru završila 31 osoba, od kojih 27, odnosno 87 posto, nije bili cijepljeno niti jednom dozom.

Podatke o udjelu cijepljenih i necijepljenih objavili su i 14. studenog. Tada su naveli da od 41 preminule osobe, njih 29 nije cijepljeno niti jednom dozom – 71 posto, te da od 30 ljudi na respiratoru njih 27 nije cijepljeno, odnosno 90 posto.

Tablica s pogrešnim podacima koju je jutros objavio HZJZ:

Telegram je danas rano poslijepodne kontaktirao HZJZ s molbom za komentar. Odgovor smo dobili više od četiri sata kasnije, i to WhatsApp porukom u kojoj je stajalo kako je “očito netko pogriješio”. Iza 18.00, nakon što smo primili spomenutu poruku, i na službenim stranicama konačno su objavljeni ispravni podaci.

Tablica s točnim podacima, ispravljena nakon Telegramovog upita: