Politika & Kriminal

Nova studija pokazuje: u Njemačkoj se stopa smrtnosti od korone značajno smanjila u drugoj polovici 2020.

Vjeruje se da su poboljšane metode liječenja i nova znanja i iskustva koja su prikupili klinički timovi mogli pridonijeti tom trendu

Medical staff wearing protective gear (Front) work next to a patient laying in bed (Rear) at the Intensive Care Unit (ICU) for COVID-19 patients at the Casalpalocco Clinical Institute in Rome on November 18, 2020. - The coronavirus has killed at least 1,339,130 people since the outbreak emerged in China last December, according to a tally from official sources compiled by AFP at 1100 GMT on November 18, 2020. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
FOTO: AFP

Stopa smrtnosti od koronavirusne bolesti među pacijentima u njemačkim sveučilišnim bolnicama značajno se smanjila tijekom 2020., pokazala je nova studija.

Znanstveni tim sa sveučilišta Erlangen utvrdio je da su poboljšane metode liječenja i nova znanja i iskustva koja su prikupili klinički timovi mogli pridonijeti tom trendu.

Analiza pokazuje silazni trend prosječne stope smrtnosti od 20,7 posto između siječnja i travnja prošle godine na 12,7 posto između svibnja i rujna prošle godine.

Umrla petina hospitaliziranih pacijenata

Istraživanje je obuhvatilo 1300 oboljelih od covida-19 u 14 njemačkih sveučilišnih bolnica. Sveukupno gotovo petina hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19 (18,8 posto) umrla je u 14 klinika od siječnja do rujna.

Smrtnost za osobe na respiratorima u razdoblju od siječnja do travnja dosegnula je 39,8 posto a u kasnijem razdoblju od svibnja do rujna nešto se smanjila na oko trećinu (33,7 posto).

Njemačka usred teškog trećeg vala

Njemačka je sada usred teškog trećeg vala epidemije potaknutog uglavnom širenjem zaraznijeg britanskog soja virusa i savezne vlasti i 16 pokrajina suočeni su s odlukama kako ga obuzdati.

Sedmodnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika, što je glavni pokazatelj širenja epidemije, porasla je na 129,7 što je značajno iznad praga od 100 koji predviđa uvođenje snažnijih restriktivnih mjera.

Ova stopa zadnji put zabilježena 19. siječnja

Institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti objavio je u nedjelju da je takva stopa zadnji put zabilježena 19. siječnja i da je novozaraženih u prethodna 24 sata bilo 17.176 osoba, a umrlih u istom razdoblju 90.

U ponedjeljak je objavio da je u prethodna 24 sata bilo 9872 novozaraženih, a 43 umrlih od koronavirusne bolesti.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu