Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Nova suluda teorija Putinovih propagandista. Ukrajinci nisu sretni što ih Rusi oslobađaju jer su zaluđeni, baš kao Nijemci pod nacistima

Ovime se proslavila glavna urednica televizije RT

FOTO: Screenshot / Twitter

Paralelno s osvajačkim ratom u Ukrajini, mediji odani ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sudjeluju u ofanzivi čiji je cilj opravdati agresiju pred građanima Ruske Federacije. Omiljeno obrazloženje za napad na Ukrajinu priča je o nacistima koji su zasjeli na čelo te zemlje i provode genocid na ruskim i rusofnim dijelom stanovništva. Posljedica takvog narativa brojni su medijski proizvodi koji izazivaju zgražanje u Ukrajini, na Zapadu, te kod dijela ruske javnosti koji ne nasjeda na državnu propagandu.

Posebno suludim istupom istaknula se glavna urednica televizije RT, važnog kotačića u PR-ovskom stroju koji servisira Putina. Margarita Simonjan sudjelovala je na nekoj vrsti okruglog stola, a njezina se izjava s te diskusije brzo proširila društevnim mrežama.

Teorija kolektivnog ludila

Teoriju o nacističkoj vrhuški koja nema potporu običnih ljudi očito je srušio žestoki otpor Ukrajinaca, koji već mjesec dana odbijaju rusku vojsku. Simonjan je zato pokušala pronaći objašnjenje za nevoljkost koju Ukrajinci pokazuju prema “denacifikaciji” svoje zemlje. Tako je vjerojatno nastala teorija o kolektivnom ludilu. Prema urednici RT-a, “Ukrajina se nalazi u stisku koektivnog ludila, baš kao Njemačka pod nacistima, što objašnjava zbog čega svima u toj zemlji nije drago što ih Rusi oslobađaju.”

Margarita Simonjan time se pridružila grupi ruskih novinara i medija koji agresiju na Ukrajinu opravdavaju najnevjerojatnijim konstrukcijama. U to društvo primjerice spada televizija u vlasništvu naftnog diva Gazproma, NTV, koja je objavila da su ukrajinske snage same raketirale zgradu lokalne uprave u Harkivu. Tu je i državna televizija Kanal 1 koja se bezočno ogradila od postupka svoje sada bivše urednice Marine Ovsjanikove.

Prije tjedan dana Ovsjanikova je javno prosvjedala protiv invazije na Ukrajinu uletjevši u studio tijekom emitiranja vijesti uživo s proturatnom porukom: “Ne ratu. Prekinite rat. Ne vjeruje propagandi. Oni vam lažu. Rusi su protiv rata”. Nakon početne pomutnje reagirao je čelnik odjela za vijesti Kanala 1, Kirill Kleimjonov, koji je bivšu urednicu je optužio da je britanski špijun. U javnom obraćanju ustvrdio je da je Ovsjanikova izdala Rusiju i sve njih na televiziji i to “hladno, dvolično, za bonus”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više