Politika & Kriminal

Nova tražilica Bandićevih odluka je briljantna: odmah doznate zašto je Katoličkom sveučilištu dao 17.000 kn

Zagrebačka oporba napravila je novu tražilicu gradonačelnikovih akata. Isprobali smo ju

Klub zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u srijedu je predstavio web stranicu “Otvoreni Akti” – tražilicu na kojoj jednostavno i transparentno možete pretraživati akte koje je donio gradonačelnik. Tražilica koja je dostupna na ovoj poveznici razvijena je volonterski i financirana je vijećničkim naknadama, a iz Lijevog bloka kažu kako se nadaju da će se koristiti kao sredstvo u borbi protiv korupcije.

Telegram je testirao ovu zbilja jednostavnu novu tražilicu, odnosno kako piše na početnoj stranici, “bolju tražilicu gradonačelnikovih akata”. Pretraživat ju možete po aktu, imenu, pojmu i trenutno indeksira 109.736 akata koje je donio gradonačelnik u periodu između 3. lipnja 2009. i 5. lipnja 2020. Tražilica omogućuje i izbacuje ne samo originalne stranice, nego i sve PDF i Word dokumente koji su povezani s pojedinim gradonačelnikovim aktima. Moguća je i napredna pretraga uključivanjem i isključivanjem željenih termina ili cijelih fraza te filtriranje po datumu.

Interesantni podaci o raznim finaniranjima

U tražilicu smo, za početak, upisali riječ “sveučilište” i pretraga je izbacila 396 rezultata. Na 20 stranica izlistan je niz zaključaka i obrazloženja, najčešće s dodijeljenim financijskim sredstvima Grada za pojedine sveučilišne projekte. Primjerice, gradonačelnik Milan Bandić Hrvatskom katoličkom sveučilištu u ožujku je prvo odobrio isplatu 10.000 kuna za organizaciju međunarodne znanstvene konferencije “Čitatelj i čitanje u digitalno doba”, a potom još 7.000 kuna za konferenciju “CRO Laudato si- O brizi za naš dom”.

Pretragom je dostupan Bandićev zaključak o korištenju sredstava, kao i obrazloženje o dodjeli sredstava i to u tražilici izgleda ovako:

 

Zaključak o korištenju sredstava

 

Obrazloženje za dodjelu sredstava Hrvatskom katoličkom sveučilištu

U istoj pretrazi na ovaj smo način naišli i na gradonačelnikov zaključak o dodjeli financijske potpore u iznosu od 37.500 kuna Sveučilištu u Zagrebu za, inače slabo vidljivu, “TV dokumentarnu emisiju “Sveučilišni Zagreb” u koprodukciji Sveučilišta u Zagrebu i Z1 televizije d.o.o.”. Upisom u tražilicu imena gradskih ulica izlistavaju se, primjerice, brojni zaključci o davanju u zakup i na korištenje javnih površina; upisom ključne riječi ‘Kino Europa’ pronašli smo obrazloženje na temelju kojeg je Bandić u travnju ove godine objekt ‘Kino Europa’ dodijelio na korištenje Kulturno informativnom centru, kao i pripadajući zaključak

‘Na novinarima je da se poigraju rezultatima’

Na jučerašnjem predstavljanju tražilice, Svibor Jančić (Za grad) rekao je da tražilica predstavlja samo mali dio onoga što mogu i žele napraviti na području digitalizacije i transparentnosti javne uprave, počevši od Zagreba. “Dok je sadašnja tražilica izuzetno nepregledna i nedostojna 21. stoljeća, “Otvoreni Akti” omogućuje detaljno pretraživanje unutar svih dokumenata i formata što do sada nije bilo moguće, kao i napredne mogućnosti pretraživanja cijelih fraza ili termina”, istaknuo je.

Testirajući sadašnju i novu tražilicu, kada je upisao pojam “Praška”, na sadašnjoj tražilici izbačena su tri rezultata, dok je tražilica “Otvoreni Akti” izbacila 270 rezultata. Rezultati uključuju i Word dokumente koji spominju razne otpise nenaplaćenih potraživanja na adresi Praška 2 što, kažu iz stranke ZA GRAD, može ili ne mora biti sumnjivo. “Na novinarima je da se poigraju s rezultatima – slučajno se radi o adresi na kojoj je i prostor stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti”, navode.

Poklon građanima

“Tražilica “Otvoreni Akti” je jednostavnija, bolja i transparentnija od ove koja sada postoji”, ustvrdio je Jančić. Dodao je da su naši gradovi veoma slabo digitalno razvijeni, a iako se stvara dojam da se to mijenja, trenutna situacija pokazuje da je to na niskim razinama, ispod 50 posto u većini gradova. “Želimo pokazati da se kroz informatičke tehnologije to može učiniti puno boljim. Želimo pokazati da je lako napraviti digitalizaciju javne uprave kako bi se rasteretilo građane birokratskih zavrzlama”, istaknuo je Jančić.

Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) rekao je da je tražilica poklon za novinare, istraživače, zastupnike i građane koji će od sada imati transparentniji uvid u to čime se gradonačelnik bavi i kako troši naš novac. “Dali smo vam alate, očekujemo da ćete sada pronaći puno afera”, dodao je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu