Nova TV objavila je istraživanje za Split; Opara ima najviše šanse, a Puljak bi mogla iznenaditi

Kako se čini, većinu u Gradskom vijeću bit će dosta teško složiti

ZADNJA IZMJENA: ožu. 20, 2017

Dnevnik Nove TV upravo je objavio istraživanje agencije Ipsos o dolazećim lokalnim izborima u Splitu. Među kandidatima za gradonačelnika, najbolje stoji Andro Krstulović Opara, s 24,3 posto potpore birača, a odmah iza njega je bivši gradonačelnik Željko Kerum s 23,2 posto potpore.

Marijana Puljak treća je s 19,4 posto potpore. Mostov Robert Pauletić prema ovom istraživanju dobiva 10,4 posto potpore. Aida Batarelo, kandidatkinja SDP-a i HNS-a, može računati na 6,5 posto, a Dragan Markovina vođa ljevice na 3,3 posto. Gradonačelnik Ivo Baldasar ulazi u utrku s potporom od 2,9 posto, a Goran Jugović s 2,4 posto, ostali kandidati imaju 1 posto, neodlučnih je 6,7 posto.

Andro Krstulović Opara mora se nadati da će mu u drugi krug doći Željko Kerum jer će ga, kako sada izgleda, pobijediti s 49 posto dok bi Kerum osvojio 32,1 posto glasova. Na izbore ne bi izašlo 14,7 posto birača, a neodlučnih je 4,1. Ali ako u drugi krug, uz Andru Krstulovića Oparu, prođe Marijana Puljak, onda je sve moguće.

U drugom krugu bi moglo biti zanimljivo

Opara u tom slučaju osvaja 44,3 posto, a Marijana Puljak 42,4 posto glasova. Na izbore ne bi izašlo 10,4 posto građana, a neodlučnih je 2,9 posto. U gradskom vijeću HDZ osvaja 22,2 posto, Kerumova stranka 17,9, PAMETNO 17,3 posto, Most bi imao 10 posto, SDP i HNS 9,7 posto, a Živi zid 3,3, posto, nezavisna lista Dišpet imala bi 2,3 posto, a Splitska stranka 1,8 posto, ostale stranke ukupno bi osvojile 4 posto, a neodlučnih birača je 11,5 posto.

Većina, točnije 50 posto Splićana, smatra da se u 4 godine od posljednjih izbora u Splitu stanje pogoršalo, da je sve ostalo isto, misli njih 42 posto, a da se poboljšalo, misli pak 7 posto dok ne zna 1 posto ispitanika. Ivo Baldasar nakon 4 godine od svojih mještana dobiva ocjenu 2, a zanimljivo je da je svaki treći Splićanin svom gradonačelniku dao ocjenu jedan. Stoga i ne čudi što 91 posto ispitanika misli da gradonačelnik više ne zaslužuje još jedan mandata i da je došlo vrijeme za promjene. A samo 6 posto Splićana Baldasara bi i dalje željelo u Banovini dok njih 3 posto ne zna.