Politika & Kriminal

Nova vijest iz Bandićevog Zagreba. Netko je dobio građevinsku dozvolu da izgradi ovo usred Bogovićeve

Ispred zgrade nema obavezne table s podacima o radovima, iz Grada šute o tome tko je investitor i što se konkretno radi

FOTO: Vjekoslav Skledar

Na vrhu zgrade u najužem centru Zagreba, u Bogovićevoj ulici, osvanuli su golemi prozori koji su potpuno izmijenili izgled krova, time i same trokatnice na kućnom broju 5. Tamo gdje je ranije bio mali tavanski krovni prozor sada su se pojavila dva više metara široka otvora zbog kojih je stari kosi krov znatno podignut i izobličen.

Telegramu se javilo nekoliko zabrinutih stanara iz ulice s pretpostavkom da se rekonstrukcija, koja je sada već pri kraju, izvodi bez građevinske dozvole. Razlog takve premise je jednostavan: teško da bi Grad dao dozvolu za tako agresivnu intervenciju u jednoj od najstarijih i najljepših zagrebačkih ulica.

No, nakon višetjednih pokušaja da od Grada dobijemo precizne informacije o tome tko je izvođač radova, je li izdana dozvola i ako jest za koje građevinske radove, Telegramu je stigao samo jedan konkretan odgovor. Kako su nam potvrdili iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, ekstremna izmjena krova na stotinjak godina staroj zgradi zaista se radi uz izdanu građevinsku dozvolu.

Radovi na krovu Bogovićeve 5, za koje je Grad dao dozvolu Vjekoslav Skledar

Bez obavezne table o radovima

U nadi da ćemo više informacija dobiti na terenu, Telegramovi reporteri uputili su se do ove kuće preko puta kultnog kafića Bulldog. Pred zgradu na adresi Bogovićeva 5 došli smo nešto prije 9 sati. Radovi su bili u punom zamahu, a pet ili šest radnika u haustor je upravo unosilo velike količine crijepa. Nigdje na gradilištu nije bilo table ili bilo kakve druge informacije o tome što se ondje gradi.

Radnici unose materijale Vjekoslav Skledar

Vrata su bila otvorena pa smo ušli i stepenicama krenuli prema krovu. Na putu prema vrhu presreo nas je gospodin koji se nije htio predstaviti, no potvrdio je da je šef gradilišta. Zahtijevao je da izađemo iz zgrade. Na pitanje o tome kakvi se radovi obavljaju, odgovorio je da je riječ o “rekonstrukciji krovišta”. Odbio je otkriti tko je investitor zahvata i kako se zove tvrtka za koju radi, ljutito poručivši kako s nama “ne mora s razgovarati” i da smo “došli slikati i raditi probleme”. Na opetovane upite imaju li građevinsku dozvolu napokon je kratko odgovorio: “Imamo”.

Iz Grada nisu odgovorili na konkretna pitanja

Ni od radnika ispred zgrade nismo dobili više informacija; ovi na koje smo nabasali nisu govorili ni hrvatski ni engleski jezik. Ipak, jedna od stanarki zgrade potvrdila nam je da je rekonstrukciju naručila jedna od susjeda koja se na telefonske pozive Telegrama nije javljala.

Stanje prije zahvata na krovu Google Street View

Tko je investitor nisu nam otkrili ni iz Grada. Upite o tome postoji li građevinska dozvola i koje zahvate obuhvaća, te tko su investitor i izvođač radova mailom i telefonski uputili smo u nekoliko gradskih Ureda i Odjela, uključujući i Ured gradonačelnika. Prvi službeni odgovor stigao nam je 27. rujna. Tada nam je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, dr.sc. Dinko Bilić, mailom potvrdio da je izdana građevinska dozvola, ali nije nam odgovorio na pitanja o investitoru, izvođaču i prirodi radova.

‘Trebalo je dobiti odobrenja konzervatora’

S obzirom na to da od nadležnih do danas nismo dobili tražene informacije, o problematici radova na krovu ove zgrade popričali smo s bivšom ministricom graditeljstva i prostornog uređenja, Ankom Mrak Taritaš. Bivša ministrica odmah je istaknula prvi problem koji postoji na gradilištu. “Za bilo kakve radove potrebno je imati tablu na kojoj je jasno istaknuto ime investitora, izvođača, osobe koja provodi nadzor građenja, datum prijave početka građenja i ostale relevantne podatke. Takva ploča mora postojati čak i ako za radove koji se obavljaju ne treba građevinska i lokacijska dozvola”, kazala je.

Mrak Taritaš problem vidi i u netransparentnosti nadležnih službi “Radovi su se odvijali u zaštićenom dijelu grada Zagreba. Čak i ako nije zaštićena sama zgrada na kojoj su radovi obavljeni, za radove je svakako trebalo dobiti odobrenja konzervatora”, smatra bivša ministrica. “Evidentno je da je riječ o radovima koji su dvojbeni”, zaključila je Mrak Taritaš.

Inače, još jedan odgovor od nadležnog tijela dobili smo tek kada smo se pozvali na Zakon o pravu na pristup informacijama. Iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika 11. listopada su nam potvrdili da su upit primili još 26. rujna, ali nas obavještavaju da će si za odgovaranje na naša pitanja uzeti još 15 dana, na što zakonsko imaju pravo s obzirom na to da informacije moraju tražiti “izvan sjedišta tijela javne vlasti”.

Nastavite čitati