Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vlada ukida životno partnerstvo? Članica Domoljubne koalicije poslala zahtjev Ustavnom sudu

Iz HSP AS kažu da su građani Zakonom o životnom partnerstvu izigrani

FOTO: PIXSELL

HSP AS, stranka koja je dio vladajuće Domoljublje koalicije, aktivno radi na ukidanju Zakona o životnom partnerstvu, piše Novi list.

Iz te su stranke još u prosincu poslali Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti spomenutog zakona, a Robert Balić iz vodstva stranke rekao je kako im je cilj “zaštita braka kao zajednice muškarca i žene,” te kako je Vlada Zorana Milanovića zakonom o registriranom partnerstu koji je stupio na snagu u rujnu 2014. izigrala volju građana koji su se na referendumu o braku većinom izjasnili za brak kao zajednicu muškarca i žene.

Tepeš kaže da je to sporedna stvar

Čelnik stranke i novi potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš potvrdio je za Novi list kako je upoznat s ovom incijativom, no i kako s istom nije upoznao svoje koalicijske partnere iz Domoljubne koalicije.
Razlog za to je, kaže Tepeš, jer je ovo sporedna stvar koja će doći na red tek nakon najvažnijih gospodarskih pitanja.

Ipak, iz HSP AS kažu da čim nova Vlada počne s radom namjeravaju od Ustavnog suda nastojati dobiti pravorijek što prije.

Iz HSP AS kažu da ne znaju što će, ako do ukidanja zakona dođe, biti s onima koji su već sklopili životno partnerstvo. “Mi ne možemo tražiti da se ta partnerstva ponište, ali temeljne, tradicionalne vrijednosti ovoga društva moramo poštovati i zagovarati,” kaže Balić.

Iz LGBT zajednice zgroženi

Pravaška inicijativa na Ustavnom sudu nije prvi pokušaj rušenja Zakona o životnom partnerstvu, kojeg je do sada sklopilo 57 muških i 52 ženska para.

Udruga U ime obitelji Željke Markić ustavnu je tužbu podnijela prije više od godinu dana, a u prosincu prošle godine na istu adresu dostavila i požurnicu. Iz LGBT zajednice su zgroženi ovakvom situacijom, ali ljuti ih i ponašanje Ustavnog suda koji već više od godinu dana ne donosi odluku o zakonu.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više