Nove mjere u Hrvatskoj: zabranjene su posjete u zatvorima, sudovi će rješavati samo hitne slučajeve

Ministarstvo pravosuđa preporučilo je odgodu sudskih rasprava zakazanih do 1. travnja

ZADNJA IZMJENA: ožu 13, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa zabranila je posjete zatvorenicima u svim kaznenim tijelima. Ova privremena zabrana donijeta je kao preventivna mjera s obzirom na epidemiološku situaciju u državi.

U ovom trenutku potvrđena je zaraza novim koronavirusom kod 32 osobe u Hrvatskoj, a više od pet tisuća je pod epidemiološkim nadzorom.

“Ova mjera se poduzima po naputku Kriznog stožera i trajat će do 1. travnja ove godine. Ovo je jedna od potrebnih mjera kako bi se spriječilo širenje bolesti i u kaznena tijela”, objašnjavaju iz Uprave za zatvorski sustav.

Sudovi će raditi samo žurne predmete

Ministarstvo pravosuđa uputilo je i preporuku svim hrvatskim sudovima da odgode za dva tjedna sve sudske rasprave osim onih koje su žurna. Među žurne postupke spadaju oni u kojima je primjerice okrivljeniku određen istražni zatvor ili pak postupci dodjele skrbništva nad djecom.

Ove preporuke Ministarstvo je donijelo kako bi zaštitilo zdravlje svih zaposlenika u pravosudnim tijelima, kao i stranaka u sudskim postupcima. Primjerice, samo na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu dnevno boravi više od dvije tisuće ljudi, zbog čega bi taj sud mogao biti iznimno opasno mjesto ukoliko bi se pojavio netko zaražen koronavirusom.

Istovremeno je preporučeno da se u svim pravosudnim tijelima provode odgovarajuće sigurnosne kontrole, te da se zaposlenima u idućih 14 dana, zaključno do 1. travnja, omogući rad od kuće.

Zaraza na sudu u Puli već je potvrđena

Danas je već zatvoren Županijski sud u Puli čija sutkinja je, kako je potvrđeno, zaražena koronavirusom. Dvije sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, te po jedna s Trgovačkog suda u Zagrebu i Vrhovnog suda Republike Hrvatske već su par dana u samoizolaciji jer su boravile u salonu zagrebačkog frizera kojem je u međuvremenu potvrđen novi koronavirus.

On se, vrlo izvjesno, zarazio u Njemačkoj, no na pregledu je, kako neslužbeno doznajemo, bio tek desetak dana od povratka u Hrvatsku.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1974 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program