Politika & Kriminal

Nove mjere: zasad nema zatvaranja terasa ali neke županije će skratiti radno vrijeme kafića

Strože mjere planiraju Grad Zagreb i tri dalmatinske županije

Usprkos nastavku rasta broja zaraženih koronavirusom, u Hrvatskoj se još uvijek ne razmišlja o zatvaranjima na razini cijele države. Nacionalni stožer do daljnjega ostaje pri stavu da odgovornost za uvođenje i kontrolu mjera trebaju preuzeti lokalni stožeri. Sukladno tome, manje korekcije postojećih mjera planiraju zatražiti stožeri nekoliko županija, doznaje Dnevnik.hr.

Prema neslužbenim informacijama koje je dobio taj portal, terase kafića ostaju otvorene, osim onih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ili određenim županijama čiji stožeri zatraže zatvaranje zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Neke županije predložit će skraćeno radno vrijeme kafića do 20 sati. O tome se razmišlja u Gradu Zagrebu, piše portal Nove TV, koji napominje kako će lokalni zagrebački Stožer o tome raspravljati na sutrašnjoj sjednici.

Uvođenje novih mjera zatražit će i Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija, navodi Dnevnik.hr. Poznato je da neće biti zatvaranja crkava, ali u njima neće biti dopušteno okupljanje više od 25 vjernika, što je mjera koja je na snazi i sada, doznaje taj portal. Škole stranih jezika ostaju otvorene, ali planira se zabrana svih treninga u zatvorenim prostorima, obustava rada radionica te plesnih škola i igraonica.

Velika razlika u broju oboljelih među županijama

O mogućim mjerama ranije danas govorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, koji je potvrdio da se ne razmišlja o ponovnom zatvaranju kafića. „Po mojoj ocjeni, mislim da će terase ostati otvorene što su i sada”, rekao je Capak, koji je dodao da Stožer trenutno ne razmišlja o mjeri zabrane prelazaka iz županije u županiju. „U ovom trenutku ne mislimo da bi to bilo učinkovito”, objasnio je.

Capak je naglasio da Nacionalni stožer ostaje opredijeljen za lokalni pristup u suzbijanju širenja koronavirusa. “U posljednjih nekoliko tjedana imamo strategiju da posebno stimuliramo Županijske stožere jer u županijama su velike razlike u broju oboljelih. Čini nam se bolje da oni koji imaju veće probleme na svom teritoriju donesu mjere koje bi bile najučinkovitije”, zaključio je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu