Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Austrijanci nastavljaju ograničavati

Nove zabrane na Bleiburgu: gradsko vijeće ne dozvoljava širenje spomen-područja

Još jedna odluka koja pokazuje da se politička klima u Koruškoj promijenila

U Bleiburgu nijedan jedini četvorni metar više neće i ne smije biti posvećen obilježavanju stradanja, jer je gradsko vijeće Bleiburga jednoglasno odbilo zahtjev da se dodatni 1371 četvorni metar zemljišta pretvori u neku vrstu spomen-parka, piše u broju od petka Večernji list. Zahtjev je podnio Ilija Abramović, jedan od preživjelih s Križnog puta, koji je godinama bio rizničar i tajnik Počasnog bleiburškog voda, a od 2007. godine i njegov predsjednik.

U Abramovićevu zahtjevu pisalo je da od grada traži da se odobri gradnja infrastrukturnih objekata, kao što su sanitarni čvorovi, informativni i liječnički punktovi. Iako je Abramović vlasnik tog zemljišta, iz grada je dobio jednoglasnu odbijenicu, navodi Večernji. “Postojeće spomen-područje je dovoljno”, kazao je gradonačelnik Stefan Visotschnig (SPÖ) te dodao: “Za daljnje projekte na tom mjestu više nismo otvoreni.”

Promjena političke klime

I ova odluka potvrđuje da se politička klima u Koruškoj promijenila, piše Večernji. Podsjećaju da su prve naznake došle prije nekoliko godina kad su lokalni i pokrajinski lideri počeli iznositi kritike na način obilježavanja stradanja u Bleiburgu tvrdeći da se komemoracija zloupotrebljava za promoviranje ustaštva.

No ove godine, nakon što je Katolička crkva u Koruškoj uskratila dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da misu vodi biskup, političari pozivaju da se komemoracija ograniči ili zabrani. Prije nekoliko dana koruški župan Peter Kaiser pozvao je Ministarstvo unutarnjih poslova da slijedi primjer Katoličke crkve. O tome kako će se i pod kojim uvjetima komemoracija održati, odlučit će okrug Völkermarkt, piše Večernji list.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više