Politika & Kriminal

Nova anketa: HDZ i dalje dominira, Domovinski pokret potpuno se raspao

Devastirani Domovinski pokret trenutno bilježi manje od 4 posto podrške kod birača, prema 6,4 posto u srpnju

Objavljeno je novo izdanje CRO Demoskopa, redovne mjesečne anketa RTL-a i Promocije plus o političkom rejtingu stranaka i pojedinaca. Rezultati za rujan pokazuju nastavak dominacije HDZ-a, raste platforme Možemo, te totalni kolaps Domovinskog pokreta.

Vladajući HDZ na prvom je mjestu s 27,3 posto podrške, gotovo identično koliko su imali u prethodnom mjerenju, 27,3 posto. SDP nastavlja svoj kontinuirani pad, s 18,7 posto u prošlom mjerenju na 17,9 posto u ovom mjesecu. Odmah iza njih, unutar statističke greške, nalazi se Možemo.

Most raste, DP se raspao

Iako je Možemo zabilježio rast, on je malen: sa 16,9 posto u srpnju, na 17,2 posto u ovom istraživanju. Daleko iza zeleno-lijeve platforme nalazi se Most, s ozbiljnom rastom, vjerojatno zbog raskola u DP-u: Most je na 7,7 posto, dok su u prethodnom mjerenju bili na 4,8 posto. Devastirani Domovinski pokret trenutno bilježi manje od 4 posto podrške kod birača, prema 6,4 posto u srpnju.

Na ljestvici najpozitivnijih političara vrh i dalje drži predsjednik Zoran Milanović. Nakon trenda pada rejtinga sredinom godine sada je vidljiv rast. Gotovo 19 posto smatra ga najpozitivnijim političarem, prema 17,5 posto iz prethodnog mjerenja u srpnju. Drugi je premijer Plenković kojeg bira 16,4 posto, nešto manje nego u srpnju kada je bio na 17,1 posto.

Tomaševiću blago pao rejting

Treću poziciju zadržao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uz doduše dva postotna boda manje nego u srpnju: ima 12,8 posto u odnosu na 14,9 posto iz srpnja.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu