Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Novi bizaran ispad Moskve: 'Zapadni mediji su priznali da su Ukrajinci pobili civile u Buči'

Nije naveo na koje zapadne medije misli niti kada su to objavili

FOTO: Screenshot UN

Istog dana kada je ruski diplomat u UN-ovom uredu u Ženevi, Boris Bondarev, podnio ostavku zbog rata u Ukrajini pritom žestoko kritizirajući Moskvu i svoje kolege, veleposlanik Rusije u UN-u Vasilij Nebenzija iznio je novu bizarnu tvrdnju. Konstatirao je, bez dokaza, da su zapadni mediji priznali kako su ukrajinske snage usmrtile civile u Buči artiljerijskim napadima.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Nebenzija je konstatirao kako je pogibija civila u Buči “očit primjer dezinformacija” te da su zapadni mediji za to “okrivili rusku vojsku na nalog svojih vlada”. “Sve objektivne činjenice i dokaze su zataškali. Umjesto toga su promicali očite lažne vijesti”, kazao je ruski predstavnik.

‘Zapadni mediji su tvornice laži’

“Suočeni s činjenicama, na kraju su čak i zapadni mediji bili prisiljeni priznati da su mnogi civili u Buči umrli ne od prostrijelnih rana, kako tvrdi Ukrajina, nego od zastarjelih artiljerijskih granata, koje su ukrajinske oružane snage koristile tijekom bombardiranja tog grada”, poručio je Nebenzija.

Nije naveo na koje zapadne medije misli, a u nastavku govora konstatirao je kako Zapad preko medija vodi dezinformacijsku kampanju protiv Rusije te je, sasvim ozbiljno, kazao da su zapadni mediji “postali propagandni glasnici i tvornice laži”.

NYT nedavno objavio snimke iz Buče

Ruski dužnosnici više su puta ustvrdili kako su sve fotografije i snimke zločina u Buči “montaže i provokacije”. Tvrde da tijekom ruske okupacije niti jedan stanovnik nije bio žrtva nasilnih radnji ruskih vojnika.

Međutim, nedavno je New York Times objavio svjedočanstva preživjelih te snimke iz tog ukrajinskog grada na kojima je vidljivo kako ruski vojnici pod nišanom odvode grupu Ukrajinaca. Nekoliko trenutaka kasnije su ih pogubili. Snimke su nastale 4. ožujka, kada su Rusi držali Buču, a skinute su sa sigurnosne kamere te preuzete od civila koji je svjedočio događaju.

U Buči i drugim naseljima na sjeveru Ukrajine otkriveni su brojni mrtvi civili te su nekima od njih bile vezane ruke. NYT ističe kako su snimke koje su nabavili, a koje uključuju i materijale snimljene dronovima, predstavljaju dosad najjasniji dokaz da su Rusi u Buči počinili ratne zločine.