Novi Crodemoskop: HDZ ima 32,9 posto podrške, SDP i Škoro potpuno su propali

RTL je objavio rezultate svoj mjesečnog istraživanja

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Foto: PIXSELL

RTL Danas upravo je objavio rezultate Crodemoskopa, mjesečnog istraživanja o rejtingu stranaka i političara koje za njih radi Promocija Plus.

Prema rezultatima istraživanja, HDZ trenutno podržava 32,9 posto posto birača, dok je na drugom mjestu SDP s 18,1 posto posto podrške. Treća opcija je platforma Možemo! s 11 posto. Domovinski pokret Miroslava Škore istisnut je na četvrtko mjesto i sad ima 8,6 posto. Nešto manje ima Most, 8,3 posto. Stranka s Imenom i Prezimenom je na 2,6 posto.

Plenković najpozitivniji političar

Istraživanje donosi i osobne rejtinge političara. Premijer Andrej Plenković najpozitivniji je političar, tako ga ocjenjuje četvrtina ispitanika (24,6 posto u odnosu na 19,4 posto u lipnju). Drugi izbor, uz pad osobnog rejtinga, je predsjednik Zoran Milanović (11,3 posto u odnosu na 15,3 posto u lipnju).

Važno je napomenuti da je istraživanje provedeno prije obilježavanja Oluje, u jeku verbalnog okršaja dvaju predsjednika, ali i nakon što je Plenković najavio dolazak Borisa Miloševića u Knin, odlazak Tome Medveda u Grubore, a Milanović odlikovanja postrojbama HVO-a. Treći najpozitivac je Zdravko Marić s 4,5 posto (2,2 posto u lipnju), dok nešto manje ima Vili Beroš (4,3 posto u odnosu na 8,1 posto u lipnju).

Peđu Grbina jedan posto birača smatra pozitivnim

Sa sličnim postotkom, od 4,26, na listu pozitivaca stigao je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! Slijedi Dalija Orešković (2,3%), a tek onda Miroslav Škoro (2,2 posto u odnosu na 5,3 posto u lipnju).

Nešto iznad jedan posto je Miro Bulj, ali i Božo Petrov. Jedan posto ispitanika najpozitivnijim političarom smatra, zasada jedinog kandidata za predsjednika SDP-a, Peđu Grbina. Da baš nitko od političara ne zaslužuje tu titulu misli 15,3 posto ispitanika.

Milanović najnegativniji političar

Najnegativniji političar i dalje je predsjednik Republike Milanović (15,8 posto u odnosu na 14,8 posto u lipnju). Drugi najnegativniji je premijer Plenković (15,3 posto u odnosu na 14,7 posto u lipnju), a treći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (9,0 posto u odnosu na 12,1 posto u lipnju).

Negativnu percepciju povećao je novi potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro (4,9%), a slijedi bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić (4,8%) koji se od ostavke ne pojavljuje u javnosti. Među negativcima je i Zlatko Hasanbegović (3,0%) kao i nova saborska zastupnica iz Kluba Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto (2,6%).

Slijede Gordan Jandroković, Krešo Beljak i Hrvoje Zekanović. Da su negativni svi političari misli nešto iznad osam posto ispitanika.


*Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 1. do 4. kolovoza 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto (za utvrđivanje rejtinga stranaka ±3,1%), uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

 

Više s weba
Ostanite uz telegramov program