Politika & Kriminal

Novi detalj iz afere Mamićevih sudaca: Drago Tadić zatražio oprosnicu, zauzvrat će ispričati sve što zna o podmićivanju

Tadić je već jednom dobio oprosnicu, u procesu s Kalmetom

Nakon uhićenja te dugotrajnog ispitivanja osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić optužio za uzimanje mita, kao i osječkog poduzetnika Drage Tadića koji je priveden u sklopu istog slučaja, jučer je odlučeno o istražnim zatvorima.

Sudac Darko Krušlin tako je sinoć nešto prije 20 sati skupa sa svojim odvjetnikom išetao iz zgrade Županijskog suda budući da mu nije određen istražni zatvor. Uz Krušlina, sudac je zahtjev za istražni zatvor odbio i za braću Mamić.

No, u zatvoru su zato završili suci Ante Kvesić i Zvonko Vekić te poduzetnik Drago Tadić. Upravo Tadić, kako nam je potvrđeno, traži od USKOK-a oprosnicu ili oslobođenje od kazne ne bi li u zamjenu za to ispričao sve što zna o Mamićevom podmićivanju osječkih sudaca.

Tadić daje informacije u zamjenu za oprosnicu?

Oprosnica znači da okrivljeni ne bude ni optužen za kazneno djelo, u ovom slučaju sudjelovanje u korupcijskoj aferi. Oprosnica se dogovara s tužiteljstvom. USKOK sada Tadića tereti da je pomagao Mamiću prenositi mito za suce te se sastajao s njima i sudjelovao u dogovorima oko pogodovanja Mamiću u zamjenu za stotine tisuća eura, putovanja i ulaznice za nogometne utakmice.

Zanimljivo je da je Tadić oprosnicu već dobio u aferi Kalmeta. U pitanju je proces protiv bivšeg ministra Božidara Kalmete i suoptuženih za izvlačenje novca iz cestarskih tvrtki. Iako je tada dobio oprosnicu, Tadić je na kraju ipak ublažio svoj iskaz protiv Kalmete.

Jednom je već dobio oprosnicu, pa na suđenju promijenio iskaz

Tadić je 2013. u svom iskazu, na osnovu kojeg je dobio oprosnicu i nije završio u istom procesu s Kalmetom, Livakovićem i ostalim optuženima za izvlačenje gotovo 22 milijuna kuna preko HAC-a, rekao kako mu je Josip Sapunar, koji je bio u upravi HAC-a, otkrio da iza firme Zelot (koja se spominjala u toj aferi) stoje on, Kalmeta i Livaković.

Bio je to ključni detalj koji Tadić nije ponovio na suđenju. Umjesto toga tvrdio je da je Sapunar samo spomenuo ministarstvo, na temelju čega je on zaključio da se radilo o Kalmetinom ministarstvu, a rekao je i kako je samo na osnovu svojih pretpostavki zaključio da iza izvlačenja novca preko HAC-a uz Sapunara stoje Kalmeta i njegov državni tajnik Livaković.

Pravdao se da je na isti način svjedočio i u USKOK-u, iako je u zapisniku s tadašnjeg ispitivanja jasno stajalo: “To je bilo čisto izvlačenje novca za Sapunara, Livakovića i Mikulića”. Osim toga, istražitelji su u ranijem iskazu zabilježili da je Tadić izjavio i ovo: “Sapunar mi je rekao da se novac plaća po nalogu iz Ministarstva, Kalmete i Livakovića”. Na suđenju to nije ponovio.

Tadić je u istražnom zatvoru, u najtežoj poziciji

Tadić se u ovom trenutku nalazi u istražnom zatvoru, a on mu je određen zbog opasnosti od bijega, bojazni da ne utječe na svjedoke te opasnosti da ne ponovi kazneno djelo.

Ostalima iz ovog slučaja, a riječ je o dvojici sudaca Vekiću i Kvesiću, istražni zatvor je određen samo po jednoj osnovi. Vekiću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Nosio je novac Vekiću i Kvesiću

Podsjetimo, USKOK je jučer objavio detalje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana iz čijeg se konteksta vidi kako se radi o sucima, braći Mamić i Dragi Tadiću. U dijelu u kojemu pišu o osobi koja je očito Tadić, vidi se kako USKOK vjeruje da je on na zahtjev Zdravka Mamića predao sucu Vekiću novac za njega i suca Kvesića.

USKOK navodi kako je to napravio “znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima”. Na tim sastancima su Vekić i Mamića razgovarali o kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist bivšeg šefa Dinama i njegovih suoptuženika.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu