Politika & Kriminal

Novi detalji istrage: sumnja se da je Šegota pokojnom poduzetniku sredio i obnovu grobova nakon potresa

Radovi na mrtvačnici na Markovom polju, popravci krova zgrada na Mirogoju stradalih u potresu, čišćenje Mirogoja od građevinskoga otpada...

13.09.2019., Zagreb - Patrik Segota, direktor Gradskih groblja. 
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
FOTO: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon GSKG-a, Gradskoga ureda za prostorno uređenje, bolnice Srebrnjak i zagrebačkoga Adventa na meti istražitelja jučer su se našla zagrebačka Gradska groblja. Jučer rano ujutro uhićeni su bivši direktor te Holdingove podružnice Patrik Šegota i njegova sestra Tamara Šegota, a osim njihovih stanova i poslovnih prostora policija je tijekom dana pretraživala i stanove još nekih Šegotinih suradnika.

Poduzetnik koji je, po optužbi, Patriku Šegoti zbog pogodovanja vrijednih četiri milijuna kuna gradio kuću i dao 670.000 kuna mita ubio se prošli tjedan, piše u četvrtak Jutarnji list. Šegotu koji je direktor groblja bio nepune dvije godine, od kraja 2018. pa do listopada 2020., policija i Uskok sumnjiče da je poduzetniku Nenadu Bukovcu pogodovao pri dobivanju poslova s grobljima vrijednih oko 4 milijuna kuna, a da mu je ovaj zauzvrat gradio kuću s bazenom na Krku te još platio oko 670.000 kuna.

Kao i u nizu dosadašnjih akcija koje je riječki PNUSKOK provodio s Uskokom protiv “administracije” bivšega zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, i jučerašnja uhićenja su, kako neslužbeno doznaje dnevnik, rezultat više od godinu dana duge tajne istrage u kojoj su korištene tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno je snimana komunikacija osumnjičenika.

Šegota osumnjičen za dva namještanja poslova

No, u ovom slučaju nije bila uhićena osoba kojoj je Šegota navodno namještao sve poslove u zamjenu za mito. Naime, poduzetnik Nenad Bukovec, direktor i suvlasnik tvrtki Granex 1 i Prigorac-građenje d.o.o., koje su dobile niz građevinskih poslova s Gradskim grobljima, prije tjedan dana izvršio je samoubojstvo.

Šegotu, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list sumnjiče za dva različita događaja. Riječ je o namještanju građevinskih poslova vezanih uz groblja na Mirogoju i Markovom polju teških oko 4 milijuna kuna, tvrtkama Nenada Bukovca Granex 1 i Prigorac-građenje.

Bukovec ugovorio poslove na mtrvačnici, krovu Mirogoja…

Od ugovorenih 4 milijuna kuna Bukovec je, prema izračunima istražitelja, od Gradskih groblja za dobivene poslove naplatio nešto manje od 3 milijuna kuna. Između ostaloga, riječ je o poslovima obnove dvaju groblja nakon prvoga potresa u ožujku 2020., ali i drugim građevinskim radovima na grobljima. Radovima na mrtvačnici na Markovom polju, popravcima krova zgrada na Mirogoju stradalih u potresu, čišćenje Mirogoja od građevinskoga otpada nastaloga u potresu i slično.

U finalizaciji akcije uhićene su i dugogodišnja voditeljica sesvetske gruntovnice Ana-Marija Končić te referentica u toj gruntovnici Suzana P. koje su, kao “kolateralne žrtve” osumnjičene da su u zamjenu za mito od nekoliko tisuća kuna Bukovcu ubrzale upis nekretnina, donosi Jutarnji list.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu