Novi detalji: Kako su najpoznatiji vozač za bijeg i njegova banda u Zagrebu izveli pljačke teške 12,5 milijuna kuna

O Željku Vrbatu Telegram je pisao kao osobi poznatoj u zagrebačkom krim-miljeu

ZADNJA IZMJENA: lip 30, 2020

Najpoznatijeg vozača među razbojnicima, Željka Vrbata, policija je osumnjičila za još devet razbojništava u kojima su ukradeni novac i zlato vrijedni gotovo 12 i pol milijuna kuna.

Vrbat je, kako su danas priopćili iz PU zagrebačke, zajedno s još četvoricom pomagača, od kojih je jedan u međuvremenu ubijen, počinio počinio oružane pljačke od travnja 2006. do prosinca 2017. godine. O Željku Vrbatu i njegovim kriminalnim pohodima Telegram je već pisao u više navrata.

Tijekom 2006. i 2007. dogodilo se nekoliko pljačkaških pohoda na zagrebačke zaštitare. U šest navrata napadnuta su blindirana vozila koja su dostavljala novac.

Detalji kaznene prijave protiv Vrbata i suradnika

Prema policijskoj kaznenoj prijavi, pljačkaši su pratili zaštitare dok su sakupljali novac u raznim trgovačkim centrima. Zatim bi dvojica pljaškaša, uz prijetnju automatskim puškama i pištoljima, ukrali novac i bježali automobilima u kojima ih je čekao Vrbat. Iako su razbojnici bili maskirani, istražitelji sada tvrde da su ih uspjeli idetificirati. Navode kako je upravo Vrbat sve organizirao, među ostalim i automobile sa lažnim tablicama koje su nakon razbojništava zapalili ili na neki drugi način uništili.

Među razbojništvima što se Vrbatovoj grupi pripisuju je i ono počinjeno 7. ožujka 2017. na Donjim Sveticama. Tamo je u jutarnjim satima opljačkano dostavno vozilo tvrtke Mediteran Security. Tada je ukradeno oko milijun kuna.

Sumnja se da je ova ista ekipa 11. prosinca 2017. počinila razbojništvo nad zaposlenicima kladionice koji su nosili novac u poslovnicu Erste banke. Presreli su ih naoružani automatskom puškom i automatskim pištoljem te ih opljačkali.

Novi dokazi za ranije počinjena razbojništva

Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici utvrdili su da je Vrbat sudjelovao u još dva razbojništva počinjena u tvrtkama za otkup plemenitih metala – i to 21. srpnja 2011. te 20. veljače 2012. u Tratinskoj ulici u Zagrebu. Iako je Vrbat već bio prijavljen za pljačku iz srpnja 2011. sud ga je u međuvremenu oslobodio krivnje. No, sada su istražitelji, kako tvrde, pronašli nove dokaze te su ih proslijedili tužiteljstvu.

“Ukupan iznos otuđenog novca i zlata u novo prijavljenim kaznenim djelima iznosi oko 12,4 milijuna kuna”, priopćeno je iz Policijske uprave zagrebačke.

Dvojicu Vrbatovih suradnika policija je sada uhitila, dok se osim njega, još dvojica već nalaze u zatvoru gdje izdržavaju kazne. U pljačkama je, kako je utvrdila policija, sudjelovao i Dubravko Marinić, koji je ubijen tijekom prepada na blindirano vozilo Sokol Marića u prosincu 2007. pred trgovačkim centrom Getro.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1963 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program