Politika & Kriminal

Novi detalji: Korumpirani stečajni sudac kupio obiteljsku kuću novcem izvučenim iz Željezare Sisak

USKOK vjeruje da ima dokaze o tragu novca koji povezuje sučev dom i stečajnog dužnika

Istražitelji su utvrdili kako je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić zapravo vodio paralelne stečajne postupke, odnosno svu dokumentaciju o nezakonitim isplatama nije ulagao u stečajne spise. Tako vjerovnici godinama nisu imali informacije što se s tvrtkama koje su im ostale dužne događa i gdje završava novac koji je u međuvremenu možda i naplaćen.

Sumnja se da je vješto skrivao dokaze, koristeći u nekim slučajevima i privatni e-mail, dok je porijeklo novca, kako smo već javljali, skrivano prebacivanjem preko raznih računa sucu bliskih ljudi i tvrtki.

Iz Željezare izvučeno gotovo 12 milijuna kuna

Takva stvar dogodila se i uoči zaključenja stečaja Željezare Sisak, prije više od 10 godina. Taj stečaj sudac Mihael Kovačić vodio je dok je još radio u rodnom Sisku. Istražitelji su pronašli dokaze da je u studenome 2009. naložio da se gotovo 12 milijuna kuna s računa Željezare prebaci na depozit javnog bilježnika Mladena Ježeka. Međutim, o tome u stečajnom spisu nije ostalo nikakvog traga, pa je 2010., kao što je poznato, raspušten odbor vjerovnika jer je izgledalo da Željezara Sisak nema više sredstava za podmirenje dugovanja.

Istovremeno, novac s depozita, tvrdi USKOK, počeli su dijeliti sudac Kovačić, njegova suradnica Aleksandra Mažić, te stečajni upravitelj Branko Petanjek. Isplate su navodno završavale i na računima članova Kovačićeve obitelji, te tvrtki kojima je upravljao.

Supružnici Kovačić baš su tada kupili kuću

Sada se rasplelo i ono što se, prema tvrdnjama USKOK-a, događalo s izvučenim novcem. Naime, u lipnju 2010. sudac i njegova supruga Ivanka kupuju kuću u Sisku u kojoj i danas žive. Istražitelji sumnjaju da su ju platili upravo novcem s Ježekovog depozita. Utvrđeno je da je sudac javnom bilježniku u dva navrata tijekom svibnja naložio isplate prema prvim vlasnicima nekretnine u Sisku, s kojima Kovačići nakon toga zaključuju kupoprodajni ugovor.

U siječnju 2018. gospođa Ivanka Kovačić na osnovu bračnog ugovora postaje jedina vlasnica te nekretnine. Novcem izvučenim iz Željezare kuću si je, vjeruje USKOK, kupila i sučeva osumnjičena suradnica, a nekoliko nekretnina uredili su i kupili i stečajni upravitelji Branko i Iva Petanjek.

Doznali smo i kako se sudac pokušao izvući

Sudac je, sumnja se, godinama izvlačio novac iz raznih stečajeva te je, kako smo već pisali, kupovao nekretnine i članovima svoje obitelji, plaćao kredite i kupovao vozila.

U neke njegove poteze na Trgovačkom sudu u Zagrebu posumnjali su tek početkom prošle godine. Tada je otkriveno da s računa stečajnog dužnika Firo farm nedostaje nešto manje od pola milijuna kuna. Sudac Kovačić je, kada ga je predsjednik suda Nino Radić suočio s tim, krivnju navodno pokušao svaliti na svoju zapisničarku. Uvjeravao je da je ona napravila neke pogreške i tvrdio kako on sporne isplate nije ni napravio ni potpisao.

Istražitelji će naknadno utvrditi da je novac na račun Firo farma kasnije vratio, izvukavši navodno ta sredstva iz stečajne mase tvrtke Tempo.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu