Politika & Kriminal

Novi detalji: policija objavila za što tereti 12 osoba jučer uhićenih u Splitu, muljaže su teške milijune eura

Policija tvrdi da su investitoru omogućili korist veću od 3,2 milijuna eura

31.01.2018., Banovina, Split - Gradska vijecnica. 
Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
FOTO: Miranda Cikotic/PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Nakon jučerašnje velike antikorupcijske akcije na području Splita, o čemu je pisao i Telegram, USKOK je danas, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 12 osoba zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Kako smo jučer pisali, privedeni su voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja Boris Marelja, viša savjetnica u istom odsjeku Ljiljana Poletti Kopešić, kao i viša savjetnica u Upravnom odjelu za prostorno uređenje Lada Pocrnić Mladinić. Privedeni su i bivša vjećnica HGS-a Danijela Špalj, poduzetnici Zvonko Kotarac, njegov brat Ivan Kotarac, Mario Jukić, požarni inspektor civilne zaštite, kao i arhitekti Emil Šverko, Neno Kezić i Neven Mladinić, suprug također privedene Lade Pocrnić Mladinić.

Kako su danas priopćili iz policije, tereti ih se kršenje propisa iz Zakona o gradnji, Zakona o zaštiti od požara, ali i urbanističkih planova Grada Splita čime su pogodovali investitoru kako bi u jednu funkcionalnu građevinu cjelinu spojio hotel i stambenu zgradu na Mejama.

Tko su uhićene osobe

Policijsko priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta finalizirali ranije započeta kriminalistička istraživanja iz travnja i listopada 2019 godine. Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana starosti 58, 57, 60, 71, 56, 55, 76, 65, 60, 54, 57 i 37 godina, a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Sumnja se da su navedene osobe, svatko u okvirima svoje nadležnosti i odgovornosti i to: 58-godišnjakinja i 57-godišnjakinja kao zaposlenice gradskog ureda za graditeljstvo, 60-godišnjak, 71-godišnjak i 56-godišnjak kao glavni projektanti, 55-godišnjak kao inspektor zaštite od požara nadležnog tijela državne uprave, 76-godišnjak kao nadzorni inženjer trgovačkog društva iz Splita, 65-godišnjak kao investitor i osnivač trgovačkog društva iz Splita, 60-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja prethodnog trgovačkog društva u poslovima izgradnje hotela, 54-godišnjak kako investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama, 57-godišnjakinja kao predstavnica investitora trgovačkog društva iz Splita te 37-godišnjak kao savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu,

Prema unaprijed stvorenom dogovoru počinili niz nezakonitosti koje su u suprotnosti sa Zakonom o gradnji, Zakonom o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenima Detaljnim urbanističkim planom područja i Generalnim urbanističkim planom Grada Splita, a na temelju kojih nezakonitosti bi se omogućilo spajanje u jednu funkcionalnu građevinu, cjelinu hotela i stambene zgrade na Mejama. Time je investitoru omogućeno povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist.

Za što ih se točno tereti

Dakle, zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti, samostalno ili na poticanje, te uz davanje i primanje mita, od listopada 2016. godine do 20. siječnja 2021. godine su:

– izradili glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju,

– izdali građevinsku dozvolu, a potom i njene izmjene te dopune protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana,

– izdali građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža (povećali površinu i katnost), te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija, a takvim

– lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole te

-bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u jednom trgovini u sklopu trgovačkog centra, neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.

Poklon vrijedan 700 kuna za milijunske malverzacije

Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama, na način kako je to u interesu investitora i u njegovu korist, osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti iznosa od najmanje 2.027.970,00 eura.

Nadalje, omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura. Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, stoji u priopćenju policije.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu