Politika & Kriminal

Novi detalji tragedije na Lošinju; šef Hitne demantira MORH: 'Tražili smo hitan let po uobičajenoj proceduri'

MORH je, izgleda, neke detalje odlučio sakriti od javnosti. Na upit Telegrama još nisu odgovorili

FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Drugi čovjek Hrvatske vojske, general Siniša Jurković jučer je u razgovoru za Novu TV priznao da prošli tjedan oba helikoptera u vojnoj bazi na otoku Krku nisu bila operativna, te nisu mogla poletjeti na Lošinj po teško ozlijeđenog 37-godišnjaka. On je na kraju preminuo u kolima Hitne pomoći kojima je prevožen prema kliničkom bolničkom centru u Rijeci.

O ovom slučaju još prošli tjedan prvi je pisao Glas otoka, a zatim su i ostali mediji, među kojima je i Telegram, tražili pojašnjenja od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Primorsko-goranske županije, ali i od MORH-a.

Zašto je MORH šutio o kvaru?

Prvotno MORH nije želio potvrditi da su, u trenutku kada je stigao zahtjev s Lošinja, neispravna bila oba helikoptera u krčkoj bazi, već su priznali samo manju neispravnost na jednoj letjelici.

Na kraju je general Jurković to ipak priznao, no naglasio je kako vojska nije dobila pisani zahtjev za hitnim medicinskim letom. Potreban je, tvrdi general, bio dokument koji nije zaprimljen. Pojasnio je kako je to nužno kako ne bi bilo tko tražio let helikopterom.

Doduše, to u ovom slučaju ne bi bilo presudno, jer helikopteri ionako nisu bili ispravni. No, Jurković je taj podatak iznio budući da su do njegovog istupa iz MORH-a tvrdili kako uopće nisu imali zahtjev za medicinskim letom.

Šef Hitne odgovara MORH-u

Iako zvuči potpuno nevjerojatno da bi netko sa strane tek tako zatražio hitni medicinski let, ipak smo dodatno pitali dr. Davora Vukobrata, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije jesu li poslali taj famozni papir kada su tražili pomoć vojske za pacijenta s Lošinja.

“Povodom jučerašnje izjave MORH-a, u cijelosti ostajem kod ranije dane izjave. Medicinska prijavno-dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije navedenog je dana uputila zahtjev za hitnim zračnim medicinskim prijevozom sukladno uobičajenoj proceduri. Na to je dobiven odgovor kako helikopter nije operativan”, poručio je još jednom dr. Vukobrat.

General Jurković kazao je kako zbog lošeg vremena i drugih zadaća nisu na Krk premještali druge helikoptere.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu