Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Novi eksplozivan izvještaj: Trumpova administracija cenzurirala informacije o covidu, pritom su i zastrašivali liječnike

Visoki dužnosnici CDC-ja tvrde da je administracija pokušala mijenjati njihove izvještaje

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 05: U.S. President Donald Trump leaves after speaking in the briefing room at the White House on November 5, 2020 in Washington, DC. Votes are still being counted two days after the presidential election as incumbent Trump is in a close race against challenger Democratic presidential nominee Joe Biden, which remains too close to call.   Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Članovi tima Donalda Trumpa spriječili su, dok je on bio u Bijeloj kući, zdravstvene dužnosnike u davanju određenih informacija o Covidu-19 kako bi se izvješća što više podudarala s optimističnom vizijom bivšeg američkog predsjednika, stoji u izvješću parlamenta objavljenom u ponedjeljak.

Visoki dužnosnici Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavne savezne zdravstvene agencije Sjedinjenih Država, rekli su istražiteljima da su članovi Trumpove administracije zastrašivali njihovo osoblje i pokušali prepraviti njihova izvješća kako bi ih uskladili s izjavama predsjednika, koji je minimizirao epidemijsku krizu.

Pokušali preuzeti kontrolu

Istražitelji su intervjuirali desetak bivših i sadašnjih dužnosnika CDC-a, kao i visokih vladinih dužnosnika, za ovo izvješće od 91 stranice koje je objavio kongresni odbor koji se bavi krizom covida-19.

U njemu odbor opisuje kako su dužnosnici ministarstva zdravstva, koje je imenovao Donald Trump, pokušali preuzeti kontrolu nad tjednim znanstvenim časopisom CDC-a “Morbidity and Mortality Weekly Report”, uređujući ili cenzurirajući članke koje su smatrali štetnima za republikanskog predsjednika.

Ti su dužnosnici nastojali “izmijeniti sadržaj, proturječiti ili odgoditi objavljivanje” 18 od tih tjednih izvješća, kao i zdravstvena upozorenja, i to s uspjehom u pet navrata, stoji u izvješću kongresnog odbora.

Kampanja bez presedana

Istraga ovog odbora “pokazala je da je prethodna administracija krenula u kampanju bez presedana političkog uplitanja u odgovor savezne vlade na pandemiju, što je potkopalo javno zdravstvo u korist političkih ciljeva bivšeg predsjednika”, rekao je predsjednik povjerenstva, izabrani demokrat Jim Clyburn, u priopćenju za javnost.

Prethodna su izvješća već istaknula pokušaje Trumpove administracije da cenzurira više zdravstvene dužnosnike ili da izvrši pritisak na Agenciju za lijekove Sjedinjenih Država da ponovno izda hitno odobrenje za hidroksiklorokin. Ovaj lijek protiv malarije Donald Trump reklamirao je kao lijek za covid-19, unatoč dokazima koji govore suprotno.

Republikanci su u ponedjeljak odbacili nalaze izvješća, nazvavši ih pristranim i obećali da će provesti vlastitu istragu ako ponovno osvoje većinu u bilo kojem domu Kongresa na izborima u studenome.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više