Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Novi ministar turizma izgleda i nije baš toliko uspješan. Dvije njegove tvrtke 2014. su završile s gubitkom

Kliman se bavi ugostiteljstvom i saborski je zastupnik HDZ-a

FOTO: Facebook

Novi ministar turizma u Vladi Tihomira Oreškovića, Anton Kliman, dolazi iz Istre, iz Vodnjana, poduzetnik je koji se bavi ugostiteljstvom i saborski je zastupnik HDZ-a.

Kako se navodi u njegovom službenom životopisu, Kliman je član HDZ-a od 2007. godine, a od 2013. godine je potpredsjednik HDZ-a Istarske županije i član Odbora za turizam HDZ-a. Kliman je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i ima titulu višeg ekonomista za unutarnju i vanjsku trgovinu. Maturirao je u Puli u hotelijersko-turističkoj školi.

Kliman živi i radi u Vodnjanu kao osnivač i direktor tvrtke Barbariga Nova d.o.o. za turizam, ugostiteljstvo, turizam i turističke agencije. Tvrtka je osnovana 2009. godine. Prihodi firme u 2014. godini prema podacima Poslovna Hrvatska su bili 3.498.600 kuna, dok je poslovnu godinu, nakon oporezivanja, završila u minusu od 11.800 kuna. Firma prema podacima ima četiri zaposlenika. Prosječna plaća zaposlenika u 2014. bila je 7.357 kuna neto.

Član uprave Barbariga turist od 2012.

Druga tvrtka u kojoj se spominje novi ministar turizma je Barbariga turist d.o.o., za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam koja je osnovana 1991. godine. Prema podacima Poslovne Hrvatske u toj je tvrtki član uprave od 2012. (zastupa samostalno i pojedinačno), dok u njegovoj službenoj biografiji stoji da je obnašao poziciju direktora od osnivanja 1991. pa do 2013. godine. Prihodi ove tvrtke za 2014. godinu iznosili su 42.200 kuna, a godinu je završila u gubitku 289.800 kuna. Firma ima jednog zaposlenog.

Prema podacima dostupnim na internetu Kliman se spominje i kao osnivač i direktor firme Klimerx d.o.o. Vodnjan, od 1996. do 1997. godine. Tvrtka je u međuvremenu ugašena.

Njegovo ime spominje se i u podacima tvrtke A.N.D.E. d.o.o. za trgovinu, Vodnjan, gdje je bio prokurist, a to je prestao biti 1997. godine.

Najveći donator HDZ-ove kampanje iz Istre

Najveći je donator HDZ-ove izborne kampanje iz Istre. On je osobno donirao 2.000 kuna, a njegova tvrtka Barbariga nova d.o.o. iz Vodnjana, koja se bavi ugostiteljstvom, još 10.000 kuna, javlja istarski.hr.

Kliman je 1967. godine, hrvatski je branitelj i predsjednik hrvatskog katoličkog zbora Mi, a do sada se navodno nije aktivno bavio politikom. Ako ga za ministra potvrdi Hrvatski sabor Kliman će biti deseti ministar turizma u samostalnoj Hrvatskoj i peti iz Istre.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više