Politika & Kriminal

Novi moment: Sudac kojeg sumnjiče za stečajni kriminal težak 30 milijuna kuna pušten je na slobodu

Nakon što je priznao krivnju Mihaelu Kovačiću, koji je u međuvremenu i suspendiran, omogućeno je da se u nastavku istrage brani sa slobode.

FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Zagrebu potvrđeno je da je sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić koji je bio uhićen u posljednjoj velikoj akciji USKOK-a i policije, pušten iz istražnog zatvora.

Na slobodu je pušten na prijedlog USKOK-a, budući da je u međuvremenu priznao krivnju, a donesena je i odluka o njegovoj suspenziji. Osim toga, sam Kovačić tražio je od Državnog sudbenog vijeća da ga razriješi sudačke dužnosti zbog čega više nema opasnosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo.

Zašto je sudac završio u istražnom zavoru?

Upravo je opasnost od ponavljanja kaznenog djela bio razlog zbog kojeg je Kovačić završio u Remetincu. Naime, nakon što je priznao krivnju više nije bilo bojazni da bi mogao utjecati na svjedoke.

USKOK njega, te dvoje stečajnih upravitelja i još devet osoba, sumnjiči za stečajni kriminal težak 30 milijuna kuna. Na teret im je stavljeno izvlačenje novca preko fiktivnih računa i neosnovanih isplata još od 2009. godine. Novac je, sumnja se, završavao na računima Kovačića i članova njegove obitelji i prijatelja, te stečajnih upravitelja. Dio je, tvrdi USKOK, utrošen za kupnju nekretnina, dok su dio potrošili na vlastiti lagodan život.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu