Politika & Kriminal

Novi nadrealni potez HRT-a: Mrtvo hladno pustili emisiju u kojoj rektora Borasa intervjuira njegov prorektor (i naravno, divi se)

Otkrivamo zanimljiv deal: Sveučilište plaća produkciju emisije u kojoj se hvali Sveučilište, a HRT je uredno emitira dva puta na mjesec

Od sredine listopada, gledatelji Hrvatske televizije dva puta mjesečno na 4. programu mogu uživati u emisiji Sveučilišna Hrvatska, autora, scenarista i voditelja Miljenka Šimprage. Inače veterinar s obiljem radova u području proizvodnje janjetine i janjećih pašteta, Šimpraga je ujedno i prorektor za inovacije u upravi Sveučilišta na čelu s rektorom Damirom Borasom. U subotnjoj, četvrtoj emisiji “novog medijskog projekta Sveučilišta” koji se emitira na HRT-u, Šimpraga je u intervjuu tjedna ugostio svog šefa, rektora Borasa.

Intervju se bazirao na razgovoru voditelja i njegovog šefa u kojem nije bilo previše pitanja, već primarno konstatacija. Pa je, između ostaloga, rektor govorio o veličini Sveučilišta u Zagrebu i kazao kako je zagrebačko sveučilište na svjetskim rang listama prvo među svim hrvatskim sveučilištima. Takav rang, primijetio je voditelj Šimpraga, “malo je čudo s obzirom na količinu novaca koliko dobijemo za znanstveno-istraživački rad”. Rektor se složio kako su “naši znanstvenici stvarno jedno čudo”.

Razgovor ugodni i puno uspjeha za kraj mandata

Dodao je kako je jako ponosan na to što Sveučilište stvara izvrsne kadrove, eksperte “koji su ujedno i odgovorni građani i domoljubi”. Potom je Šimpraga ustvrdio kako se izvrsnost zagrebačkog sveučilišta očituje i u tome što zagrebački studenti dobivaju poslove ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, a na samom kraju razgovora primijetio je kako je Boras u posljednjoj godini mandata, no da ona neće proći lako. “Pred vama su još uvijek veliki izazovi, a to je obnova i budući razvoj Sveučilišta”, nabacio je Šimpraga.

U odgovoru, rektor se nije osvrnuo na obnovu Sveučilišta, već na nadolazeće izbore za rektora. “Ja mislim da smo stvorili Sveučilište koje će sa svojim Senatom, koji je vrlo odgovoran, pun izvanrednih osoba, stručnjaka, menadžera i umjetnika, koji jako dobro poznaju cjelokupno društvo, da će izabrati rektora koji će nastaviti tim putem i boriti se za jedno jedinstveno Sveučilište, jedno veliko Sveučilište, jedno autonomno Sveučilište”, kazao je Boras. “Za kraj, rektore, želim vam uspješan završetak vašeg mandata”, zaključio je Šimpraga razgovor sa svojim nadređenim.

HRT: ‘Dobivamo gotov materijal bez ikakvih troškova’

Ovaj nekritički razgovor, istovjetan hipotetskoj situaciji u kojoj neki od ministara intervjuira premijera Plenkovića, emitirao se na informativnom kanalu javnoga servisa pa smo Hrvatsku radioteleviziju upitali u kakvom su angažmanu sa Sveučilištem u Zagrebu i tko točno plaća ovu emisiju.

S HRT-a za Telegram poručuju kako se emisija Sveučilišna Hrvatska realizira na osnovu ugovora HRT-a i Sveučilišta u Zagrebu, “prema kojem HRT dobiva gotov materijal za emitiranje bez ikakvih troškova, a superviziju materijala u ime HRT-a, kao svoj radni zadatak, pregledava i obavlja kolegica Sanja Skorić“. Iz odgovora s Prisavlja proizlazi, dakle, da Sveučilište u vlastitom angažmanu producira ovu emisiju.

Preko odjavne špice emisije, pokušali smo povezati tko su i odakle dolaze ljudi koji realiziraju emisiju. Za virtualni studio i grafike zadužen je Amir Šerbić kojeg pronalazimo potpisanog pod video špice Z1 televizije, među ostalima i emisije Bujica, kao i u promo videima Pevexa snimljenima u produkciji Z1 televizije.

Z1 televizija realizira emisiju za HRT

Tekstove u emisiji Sveučilišna Hrvatska čita Mirela Matković, direktorica programa Z1 televizije, a kao voditelj Odjela grafike i montaže potpisan je Dino Nikšić, šef odjela grafike i montaže na Z1 televiziji. Drugim riječima, ispada da emisiju Sveučilišna Hrvatska – koja se emitira na javnom servisu – realizira tim Z1 televizije. To pretjerano ne čudi, s obzirom na višegodišnju suradnju Sveučilišta u Zagrebu sa Z1 televizijom na kojoj se, do ove jeseni, emitirala emisija Sveučilišni Zagreb, urednika i voditelja – niti tu nema iznenađenja – Miljenka Šimprage.

U dosadašnjim planovima javne nabave Sveučilišta, moguće je pronaći stavku “Emisija Sveučilišni Zagreb na Z1 televiziji” za koju je, kako koje godine, predviđen godišnji iznos između 160 i 165 tisuća kuna. U posljednjoj izmjeni i dopuni plana nabave za 2021. godinu, ta je stavka brisana.

Spomenimo i kako u sveučilišnoj najavi nove emisije na HRT-u stoji kako autor, scenarist i voditelj Šimpraga ima 27-godišnje iskustvo u “uređivanju i vođenju oko 850 televizijskih i radijskih emisija (HRT, OTV, CCN, Z1 TV, Radio 101, Katolički radio)”. To je, navodi se dalje, uz njegovu Državnu nagradu za znanost za popularizaciju znanosti iz 2002., “jamstvo da će ovaj serijal postići zadani cilj: prepoznavanje visokoga obrazovanja, znanosti i umjetnosti kao preduvjeta bržega i uspješnijega razvoja Hrvatske”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu