Novi, nezgodni transkripti iz afere Rimac: ‘Dao sam na HDZ 6 milijuna eura, samo si ti rekla – bit će napravljeno’

Objavljen je dio razgovora Josipe Rimac i poduzetnika Sladića

ZADNJA IZMJENA: kol 11, 2020
Foto: PIXSELL

Tjednik Nacional objavio je nove transkripte razgovora koje je bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac vodila u svojem automobilu s raznim osumnjičenicima u aferi Poljoprivredna zemljišta, jednom od krakova afere Vjetroelektrane.

Transkripti dodatno otkrivaju i kako je, navodno, funkcionirala korupcijska mreža koju je Rimac gradila kako bi poduzetniku Anti Sladiću, tvrdi USKOK, progurala izmjene Uredbe o poljoprivrednom zemljištu. “Znaš šta ću ja tebi reći, ja sam potrošio na HDZ sigurno 6 milijuna eura, političkih veza nećemo uopće komentirati koje… i onda na kraju, evo, ti si jedina osoba di je rekla: ‘Ante, bit će napravljeno.’ Pa je stvarno napravljeno. Ja šok doživio, materemi…” jedan je od zanimljivijih transkripata komunikacije Sladića i Rimac.

“Ja se trudim 5 godina jer od nas kradu, oni su jednu vriću koja se zove Hrvatska država za poljoprivredu, koja je podiljena na Dalmaciju i Slavoniju, ostavili svu Slavoniji, jel smo mi kao jalovi”, žali se Sladić Rimac u jednom od razgovora.

Okružila ministricu?

Nacional zaključuje iz transkripata i kako je Rimac postepeno u Ministarstvo poljoprivrede ubacivala svoje ljude koji su potom dalje radili za interese ostalih osumnjičenika. “Bila sam s našom prijateljicom. Marija (ministrica poljoprivrede op.a.) je nju stavila u skrivenu kopiju. Maksimalno ju je isforsirala, uvjerila da se treba s dekanom čuti, da je on važan, da će joj on pomoći, on je sada u najužem timu”, dio je razgovora Rimac i Sladić.

Rimac u jednom od razgovora, tvrdi Nacional, govori Sladiću kako treba “educirati” dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića, za kojeg je USKOK ranije ustvrdio da su ga progurali ministrici poljoprivrede Vučković. Dekan je, sumnja USKOK, bio zadužen napisati stručne komentare na izmjenu Uredbe o poljoprivrednom zemljištu da se, navodno, pogoduje Sladiću.

U transkriptima se spominje i Anita Validžić, čiji je suprug Domagoj Validžić pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića. Ona je u ožujku 2019. zaposlena u odjel fondova EU, a 26 dana kasnije postala je savjetnica ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Koruptivna hobotnica

Josipa Rimac uhićena je 29. svibnja, a mjesec dana kasnije produljen joj je istražni zatvor na još 60 dana zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Zbog utjecaja na svjedoke u pritvoru su bili zadržani HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro i šibenski poduzetnik Ante Sladić.

USKOK u aferi Vjetroelektrane sumnjiči i predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana i direktora Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislava Jurekovića.

U međuvremenu je Sud Bosne i Hercegovine odbio zahtjev za određivanje ekstradicijskog pritvora drugoosumnjičenom vlasniku tvrtke Lager Milenku Bašiću koji je po hrvatskom nalogu uhićen zajedno s izvršnim direktorom te tvrtke Draganom Stipićem. Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program