Politika & Kriminal

Novi podaci iz Porezne pokazuju: vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani

U ugostiteljstvu izdano 13 posto više računa, a vrijednost porasla za 70 posto

06.05.2021., Zagreb - Banski dvori. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Maric odrzao je konferenciju za medije o 
Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 32 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci Porezne uprave.

U razdoblju od 26. srpnja do 1. kolovoza u svim djelatnosima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je gotovo 5,7 milijardi kuna, što je za oko 1,4 milijarde kuna ili 32,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 20,7 posto, na 55,4 milijuna.

U najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije – trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala prošli je tjedan fiskalizirano 31,4 milijuna računa, što je za 20 posto više nego u isto vrijeme 2020. godine. Iznos fiskaliziranih računa u trgovini je, pak, povećan za gotovo 19 posto, na 3,2 milijarde kuna.

Izdano 2 posto manje računa nego 2019.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 13 posto više ili njih 10,3 milijuna, dok je njihova vrijednost porasla za 70 posto, na više od 1,5 milijardi kuna.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošlog tjedna ove godine s istim razdobljem predpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano dva posto manje računa, ali im je istovremeno vrijednost bila veća za 11 posto.

Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine broj računa ostao isti, ali je njihova vrijednost porasla za osam posto. U ugostiteljstvu i turizmu je, pak, prošli tjedan u odnosu na isti tjedan pretpandemijske 2019. godine zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 12 posto, no istodobno je njihova vrijednost porasla za 20 posto.

Povećanje i na tjednoj razini

Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju 26. srpnja do 1. kolovoza u odnosu na tjedan od 19. do 25. srpnja ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno povećanje broja računa za dva posto, a njihova iznosa za četiri posto.

Pritom je u trgovini broj računa na tjednoj razini porastao za jedan posto, a njihova iznosa za dva posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa porastao za četiri posto, a njihova vrijednost za 13 posto. Od 22. veljače do 1. kolovoza vrijednost računa je veća 16,88 milijardi kuna.

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke – od 22. veljače do 1. kolovoza ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 2. kolovoza 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 27 posto, a njihov iznos za 23 posto ili za 16,88 milijardi kuna.

U više od pet mjeseci gotovo milijarda računa i 89 milijarde kuna

Naime, u svim je djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 1. kolovoza ove godine fiskalizirano ukupno 986,7 milijuna računa, čiji je ukupni iznos 89,03 milijarde kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 27 posto, na njih 618,6 milijuna, a iznos za 17 posto, na 60,8 milijardi kuna. U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 121,7 milijuna računa, što je na godišnjoj razini porast za 15 posto, a njihova vrijednost je porasla za 60 posto, na 10,45 milijardi kuna. Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za 10 posto, a njihov iznos za jedan posto.

U trgovini na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 1. kolovoza 2021. godine u odnosu 25. veljače do 4. kolovoza 2019. godine fiskalizirano dva posto manje računa, ali je ukupan iznos na njima četiri posto veći. Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu i dalje bilježe osjetnije minuse s 38 posto manjim brojem računa i 25 posto manjim iznosom tih računa.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu