Politika & Kriminal

Novi problemi za Donalda Trumpa: Anto Đapić mu zaprijetio protjerivanjem veleposlanika i gubitkom milijun glasova

Obnovu doma u Srbu Đapić uspoređuje s izgradnjom spomenika Osami bin Ladenu u New Yorku

Tako je to kad čovjeku krene loše. Kao da nije bila dovoljna procedura opoziva u Kongresu SAD-a i turski napad na sirijske Kurde, američkom predsjedniku Donaldu Trumpu otvoren je još jedan nezgodni politički front. Njegov veleposlanik u Hrvatskoj, Robert Kohorst, opako je razljutio Antu Đapića, potencijalnog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske.

Đapića, koji se u anketama za predsjedničke izbore nalazi u rubrici “ostali”, je zasmetala američka donacija za obnovu Spomen doma boraca Narodnooslobodilačke borbe u Srbu te suradnja američkog veleposlanstva sa, kako je napisao “hrvatskim Srbima okupljenim oko Milorada Pupovca”.

Ima i jugo-komunista, ne brinite

Iako samu odluku o donaciji Đapić locira na Obaminu administraciju, Kohorstove izjave na otvaranju obnovljenog spomen-doma su opasno razljutile predsjednika stranke DESNO (Demokratski savez nacionalne obnove, koji se u anketama za parlamentarne izbore nalazi u rubrici “ostali”). “To što ste uradili je izravan udar protiv hrvatskog naroda, a ne može biti ni pomoć hrvatskim građanima, jer srpska i komunistička simbolika Srba je terorističke naravi, koja isključuje samu mogućnost postojanja bilo čega hrvatskoga, pa i građana”, objašnjava Đapić Kohorstu, spočitavajući mu i pokušaj lamentiranja o pozdravu “Za dom spremni” ovog ljeta.

A onda postaje slikovitiji: “Svako pomaganje ili veličanje srpske povijesne krivotvorine u hrvatskom Srbu, u najmanju ruku je usporedivo s podizanjem spomenika i veličanjem Osame bin Ladena u New Yorku ili veličanja japanskog admirala Yamamota u Pearl Harboru”, sasuo je Đapić u lice (okej, u papir) Kohorstu. Ponašanje američkog veleposlanika, smatra predsjednik DESNO-g, toliko je štetno da se ne može pravdati ni “sramnim posrnućem naših državnih vlasti koje toleriraju to zločinačko i posve nastrano ponašanje velikosrpskih političkih skupina u Hrvatskoj udruženih s ostatcima jugoslavensko-komunističkih struktura”.

Karta u jednom smjeru

Pritom se poziva i na “tehnološke izume genijalaca iz vašeg naroda” zahvaljujući kojima će ovo pismo doći do milijun Hrvata u SAD-u. “Želite li izazivajući njihov gnjev otežati politici predsjednika Trumpa, koji Vas je poslao u Zagreb i ostaviti ga bez stotina tisuća do milijun glasova?”, pita Đapić Kohorsta.

No, lako Kohorstu dok je Đapić tek potencijalni predsjednički kandidat. Jer, ako i kad dođe na Pantovčak, stvari će izgledati bitno drugačije. Kako točno? Riječ opet ima Anto Đapić: “Iskreno se nadam da Vas neću morati više upozoravati, a zahvalite Bogu da još uvijek ne razgovarate s predsjednikom Republike, jer bi to bio puno kraći razgovor od ovoga pisma, s kartom koja bi Vas čekala u jednom smjeru”.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu