Novi rejtinzi: Popularnost odličnog Stožera, očekivano, prelila se na HDZ. Opet su najjača stranka

Stigli su rezultati novog Crobarometra

ZADNJA IZMJENA: ožu 25, 2020

Dnevnik Nove TV upravo je objavio rezultate redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar. Nakon izbijanja krize zbog koronavirusa, potpora HDZ-u raste i rejting im je sada 25,2 posto. SDP je na 23,7 a Domovinski pokret Miroslava Škore na 12,5. Prošli mjesec HDZ je bio na 24,8, SDP je bio na 25,2, a stranka Miroslava Škore na 10,1. Treba napomenuti da je anketa rađena prije potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb, a zbog reakcije premijera i državnih institucija u danima koji su uslijedili, rejting HDZ-a možda je do sada i bolji.

MOST se mjesecima bori da preskoče izborni prag i trenutačno imaju potporu od 4,4 posto građana. Slično je i sa Živim zidom s potporom od 3 posto. HSU je na 2,9 posto, a PAMETNO na 2,3 posto. Stranka Ivana Pernara može računati na 1,9 posto. Bandićeva stranka je na 1,7 posto, a IDS na 1,6 posto. HNS i HSS imaju svaki po 1,3 posto potpore, a Zelena lista je na 1,1 posto. Ostale su stranke ispod 1 posto, od ljevice do desnice i zajedno bi dobile 9,6 posto, a raste i broj neodlučnih sa 6,8 posto. Vlada u borbi protiv koronavirusa dobiva sve veću potporu.

I Vladi lagano raste potpora

Iako većina građana i dalje ne podupire rad Vlade, točnije njih 51 posto, taj broj opada – a raste broj onih koji je podupiru i sada je na 37 posto. Ne zna njih 12 posto. Dok se provodila anketa, i dalje je većina građana bila pesimistična, ali i taj broj počeo je padati i zaustavljen je na 59 posto, a onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru je 27 posto. Ne zna njih 14 posto.

Korona kriza za sada okuplja građane oko lidera. Vidljivo je to iz redovitog mjesečnog istraživanja. Zoran Milanović je i dalje najpopularniji političar, a o njemu pozitivan dojam ima 58 posto građana, dok negativan ima njih 32 posto. Andrej Plenković pak bilježi veliki porast popularnosti. Tako se nakon dugo vremena probio u vrh – trenutačno ga pozitivnim ocjenjuje 54 posto ispitanika, a negativnim njih 38 posto.

Bandiću pada popularnost

Miroslav Škoro može računati na 52 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i 37 posto onih kojih o novom lideru desnice misli negativno. Božo Petrov među 42 posto birača ima pozitivan dojam, a njih 39 posto misli negativno. Šef SDP-a Davor Bernardić je baš kao i većina političara malo popravio osobni rejting i sada o njemu pozitivno misli 34 posto građana, a negativno njih 48 posto.

I na kraju, Milan Bandić odavno je u silaznoj putanji i trenutačno o njemu ima pozitivan dojam 24 posto građana, a njih 68 posto negativan. Zoran Milanović je na početku mandata, a njegov rad odobrava 48 posto građana, njih 31 posto ne odobrava, dok njih 22 posto ne zna. Ured predsjednika Republike Hrvatske i s novim stanarom je i dalje najbolje ocijenjena institucija sa školskom ocjenom 3,1, Vlada također dobiva trojku ili 2,6 i na kraju Hrvatski sabor koji je dobio dvojku ili 1,9.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program