Politika & Kriminal

Novi šef HRT-a prilično je brz u svojim odlukama, u tjedan dana 6 stvari se promijenilo na javnoj televiziji

Cilj mu je profesionalizma na HRT-u u cilju objektivizacije medijskog izvještavanja

08.03.2016., Zagreb - Sjednica programskog vijeca HRT-a. 
Sinisa Kovacic. 
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Od kada je prije tjedan dana Sabor razriješio Gorana Radmana s dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, a za v.d. ravnatelja potvrdio Sinišu Kovačića, novi šef uveo je već neke promjene, a došlo je i do nekih smjena.

Kovačić je već prije kada je na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije prihvaćena odluka o razrješenju Radmana, a HDZ-ov Jasen Mesić predložio upravo njega za ravnatelja, rekao da prihvaća tu dužnost. Njegov će cilj, tada je rekao, biti podizanje profesionalizma na HRT-u u cilju objektivizacije medijskog izvještavanja.

Pa krenimo redom s novim odlukama vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića o kojem više možete saznati OVDJE.

1. Vraća stari logotip s crvenim kvadratićima

Kovačić je donio odluku kojom se kao dio identiteta Hrvatske radiotelevizije vraća stari logotip s crvenim kvadratićima osmišljen prije više od dvadeset godina.

“Zbog brojnih pritužbi i upita gledatelja o tome zašto je Hrvatska radiotelevizija od jeseni prošle godine u svojim programima započela uglavnom upotrebljavati jednobojni logotip, odlukom vršitelja dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniše Kovačića izvorni logotip s prepoznatljivim crvenim kvadratićima od danas je ponovno dio identiteta Hrvatske radiotelevizije”, ističe se u obavijesti HRT-a.

Logotip s crvenim kvadratićima izradio je poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić, a HRT ga upotrebljava oko dvadeset godina, naglašavaju s Hrvatske radiotelevizije.

2. Šefica IMS-a je Katarina Periša Čakarun

Kovačić je imenovao Katarinu Perišu Čakarun vršiteljicom dužnosti rukovoditeljice Informativnoga medijskog servisa (IMS) Hrvatske radiotelevizije nakon što je te dužnosti razriješena Lamija Alečković.

Katarina Periša Čakarun dugogodišnja je novinarka i urednica u Informativnom programu HTV-a. Bila je urednica Redakcije unutrašnje politike Hrvatske televizije, a kao novinarka, reporterka, urednica i voditeljica radila je u brojnim emisijama Informativnoga programa HTV-a te velikim projektima poput praćenja izbora, obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje, obljetnice pada Vukovara, itd. Na Hrvatskoj televiziji radi od 1996. godine.

19.05.2013., Trg zrtava fasizma 4, Zagreb - Pracenje izbornih rezultata lokalnih izbora 2013. u izbornom stozeru HDZ-a. Andrej Plenkovic, Katarina Perisa Cakarun. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Katarina Periša Čakarun dugogodišnja je novinarka i urednica PIXSELL

U obavijesti HRT-a ističe se da je Katarina Periša Čakarun tijekom dugogodišnjega novinarskoga rada pratila najvažnije političke događaje te ostvarila brojne intervjue s političarima i svim značajnim sudionicima društveno-političkoga života u Hrvatskoj, te da je diplomirala hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru

3. Ružicu Renić Andrijanić v.d. glavnog urednika Prvoga programa HRT-a

Na prijedlog vršitelja dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Joze Barišića vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić imenovao je i Ružicu Renić Andrijanić vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) nakon što je te dužnosti razriješen Igor Tomljanović.

Ružica Renić Andrijanić diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Novinarka je i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji od 1992. godine. U Informativnome programu Hrvatske televizije radila je kao novinarka, voditeljica i urednica brojnih emisija, od Vijesti, podnevnoga, središnjega i večernjega Dnevnika, Hrvatske danas i Hrvatske uživo te drugih. Sudjelovala je i u posebnim televizijskim projektima praćenja predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Bila je u timu za osmišljavanje projekata Radni ručak i Studio 4, koje je ujedno i uređivala i vodila. Prije imenovanja vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Prvoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) uređivala je emisiju Otvoreno, navodi HRT.

4. Ravnatelj programa Jozo Barišić

Kovačić je imenovao Jozu Barišića novim ravnateljem Poslovne jedinice Programa hrvatske radiotelevizije nakon što je s te dužnosti razriješen Saša Runjić.

Jozo Barišić dugogodišnji je urednik i novinar HRT-a koji je neko vrijeme bio i član Programskog vijeća HRT-a. Kako se navodi u dopisu koji je tijekom poslijepodneva stigao sa Prisavlja, Barišić je ‘bio sudionik Domovinskoga rata te član Programskoga vijeća Hrvatske radiotelevizije iz redova HRT-a’.

25.04.2013., Zagreb - U zgradi Hrvatske radio televizije odrzana sesta sjednica Programskog vijeca Hrvatske radiotelevizije na kojoj su ovjereni mandati novoimenovanim clanovima tog vijeca od strane novinara i drugih zaposlenika koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa HRT-a, te odrzan zdrijeb u vezi trajanja njihovog mandata od dvije i cetiri godine. Jozo Barisic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Jozo Barišić PIXSELL

Inače, Barišić je na HRT stigao 1993. godine, a radio je u informativnom programu u emisijama poput Zagrebačke panorame, Dnevnika, Krupnog plana, TV parlamenta te Hrvatske uživo.

“Kao odgovorni urednik sudjelovao je u različitim posebnim projektima Hrvatske televizije, poput obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, obljetnice pada Vukovara, praćenja izbora, dolaska Pape u Hrvatsku, itd”, ističe se u HRT-ovom priopćenju.

5. Pregovori o novom kolektivnom ugovoru

V.d. ravnatelja održao je i sastanak s predstavnicima sindikata na HRT-u o novome kolektivnom ugovoru nakon kojeg se očekuju i nova rješenja u sistematizaciji radnih mjesta, prijedlogu bivšeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana kojeg je Nadzorni odbor odgodio i poslao na očitovanje nadležnim ministarstvima. Kako ističu na HRT-u, sastanak je prošao u otvorenome i konstruktivnom dijalogu te je istaknuto da smanjivanja radnih prava za oko 2850 zaposlenih na HRT-u neće biti te da će se o svim otvorenim pitanjima i zahtjevima sindikata raspravljati tijekom pregovaračkog postupka. Naglašava se i kako će vodstvo HRT-a uskoro imenovati članove novoga povjerenstva za pregovore o novom kolektivnom ugovoru koji bi, prema nekim najavama, mogao biti prihvaćen do početka ljeta.

“Predviđeno je da nakon toga ponovno budu pokrenuti i razgovori o sistematizaciji, ali će se pritom tražiti nova rješenja, odnosno u daljnjemu će postupku sindikati biti aktivni partneri, a sva rješenja dogovarat će se isključivo u dijalogu sa sindikalnim predstavnicima. Inače, o dosadašnjemu prijedlogu sistematizacije mjerodavna ministarstva uputila su očitovanje u kojemu su se proglasila nenadležnima”, stoji u HRT-ovu odgovoru Hini.

Sprema se smjena vodstva HRT-a
Novo vodstvo HRT-a PIXSELL

6. Kraj zabrani gostovanja novinarima portala Dnevno i Direktno

Na HRT-u su naglasili i da se stavlja izvan snage odluka bivšeg programskog vodstva o zabrani gostovanja novinarima portala Dnevno i Direktno u emisijama HRT-a donesena krajem svibnja prošle godine zbog, kako se isticalo, “višekratnih neprofesionalnih, neprovjerenih i neistinitih napisa o HRT-u i njegovim zaposlenicima, koji neargumentirano vrijeđaju i kleveću zaposlenike HRT-a nanoseći štetu ugledu HRT-a”.
“Možemo potvrditi kako Hrvatska radiotelevizija više nema zabranjenih medija, gostiju, sugovornika i tema. Odluka tadašnjega programskoga vodstva od 28. svibnja 2015. početkom ovoga tjedna stavljena je izvan snage i Hrvatska radiotelevizija među primateljima priopćenja i izvješća o svojemu radu od tada ima i medije koji dosad nisu bili na njoj poput portala Direktno.hr i Dnevno.hr”, ističu s HRT-a.

U odgovoru Hini napominju i kako je lista medija koji primaju priopćenja o poslovanju i programskim novostima HRT-a dodatno proširena za oko 300 primatelja te su u nju uključeni svi relevantni mediji u Republici Hrvatskoj.

“Što se tiče odabira gostiju želimo naglasiti kako će urednici u svakom trenutku imati mogućnost komunicirati s Pravnom službom Hrvatske radiotelevizije te se ograditi od izjava koje bi se mogle smatrati spornima”, zaključuju s HRT-a.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu