Politika & Kriminal

Novi šef Vrhovnog suda o procesu izbora: 'Ne bih se javio da me Milanović nije pozvao'

Pitali su ga i je li član nekih tajnih društava, na što on odgovara da je član jedino u HAK-u

FOTO: RTL

Novi predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić dao je intervju za Dnevnik RTL-a u kojemu je govorio o prvim radnim danima na novoj dužnosti, slučaju Zdravka Mamića i osječkih sudaca, Draženu Jeleniću i članstvu u masonskim ložama, ali i o tome kako se odlučio kandidirati za šefa Vrhovnog suda.

Kazao je kako se pomalo privikava na novo radno mjesto te da je atmosfera na sudu dobra. “Dosad što je bilo, sve je ugodno. Ne dolazim ja u neku neuređenu sredinu, nego zapravo u sređenu, uhodanu i što se toga tiče mislim da neće biti nikakvih problema”, rekao je.

Kazao je da će na novoj dužnosti vidjeti kakvo je stanje s predmetima pa onda izdvojiti one o kojima se više govori u javnosti. Popričat će sa sucima o tim predmetima i formirati stavove, rekao je govoreći o predmetu koji mnoge zanima, Fimi Mediji. Ipak, kaže da će mu trebati vremena da se uhoda.

‘Ne bih se javio sam da me Milanović nije pozvao’

Na RTL-u je govorio o procesu izbora za predsjednika Vrhovnog suda rekavši kako uopće nije očekivao da će završiti u toj situaciji. “Ja se u tom smislu ni ne bih javio sam, da me predsjednik Milanović nije pozvao”, rekao je. Potom je ispričao kako ga je uvijek zanimala mogućnost da na neki način promijeni sudsku praksu.

Prisjetio se i kako se, s tim ciljem, prije 10-15 godina, javio na natječaj za predsjednika Visokog trgovačkog suda. Ubrzo je uvidio da nije postojao stvarni interes za promjenama, kao i da je sve bilo pod utjecajem politike pa je kandidaturu povukao. Nastavio je, tvrdi, raditi na promjenama koliko je mogao.

“I sad da nije bilo predsjednika i da me on nije pozvao… Ja sam bio stava da kod ovakvih stvari uvijek netko drugi mora ocijeniti. A onda sam rekao, ako sad ne prihvatim, možda ću si do kraja života predbacivati i tako je do toga došlo”, rekao je. Ispričao je kako je prvi razgovor s predsjednikom bio dobar i normalan kao i da ga je tada prvi put sreo, iako su po stručnoj liniji i ranije bili u kontaktu.

‘Skeptičan sam oko izjava osobe koja je pravomoćno osuđena’

Novinarka ga je zamolila da prokomentira slučaj Zdravka Mamića i osječkih sudaca. On je govoreći o Mamiću rekao kako je poprilično skeptičan prema izjavama koje daje osoba koja je sad već pravomoćno osuđena i još k tome bježi od hrvatskog pravosuđa. “U tom dijelu mislim da izjavama takvih osoba ne bi trebalo pridavati toliko značaja pa makar da su i one u jednom dijelu točne i istinite. Ja ću pokušati naravno utvrditi, vidjeti općenito stanje, koliko je to osnovano, da ili ne”, rekao je.

Na pitanje je li mu normalno da glavni državni odvjetnik bude u masonskoj loži je rekao da bi s tim bio oprezan. Kazao je i da ne zna stvara li takvo članstvo paralelnu liniju lojalnosti ili ne. “Kad ste u ovakvoj profesiji koja nije obična, nego je to zapravo jedan životni poziv, onda u principu trebate izbjegavati sve situacije u kojima ćete biti nekom drugom lojalni. To je sasvim sigurno”, zaključio je za RTL.

Na pitanje je li on u nekim tajnim društvima kaže: “Ja sam u HAK-u. Više nisam čak ni u planinarskom društvu jer nemam vremena baš onako redovito planinariti, ali mi je to malo žao. A ovo drugo ne. Nema ni potrebe.”

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu