Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Novi skandal na Akademiji dramskih umjetnosti: još dva zaposlenika prijavljena za seksualno uznemiravanje

Dekan Davor Švaić o svemu je obavijestio i nadležne državne institucije

10.05.2018., Zagreb - Zgrada Akademije Dramskih Umjetnosti Sveucilista u Zagrebu .
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu dva su zaposlenika udaljena iz nastave zbog prijava koje su, od početka akademske godine, stigle za seksualno uznemiravanje. Potvrdio je to portalu srednja.hr novi dekan Akademije Davor Švaić.

Akademija je tijekom protekle akademske godine, kada je krenuo regionalni pokret #NisamTražila, zabilježila tridesetak prijava na neprimjereno ponašanje prema studenticama i studentima. ADU je, na čelu s tadašnjom dekanicom Frankom Perković Gamulin, promptno reagirao. Osnovano je povjerenstvo koje se bavi pristiglim prijavama i iz nastave je udaljena jedna osoba. U novoj akademskoj godini već dvije.

Prestanak obveza koje uključuju kontakt sa studentima

Dekan Švaić za srednja.hr kaže kako je njihovo Povjerenstvo za provođenje unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova te povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja u tekućoj akademskoj godini zaprimilo dvije nove prijave.

“Prema preporukama Povjerenstva u oba sam slučaja donio odluke o privremenom prestanku obavljanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramske umjetnosti”, kazao je Švaić. Srednja.hr od studenata neslužbeno doznaje da se jedan od tih slučajeva odnosi na eklatantan primjer seksualnog uznemiravanja na relaciji profesor-student.

Godina obilježena prijavama zlostavljanja

“Mogu jedino dodati kako se postupci vode sukladno proceduri ADU, kao i pozitivnim propisima RH, te kako su o slučajevima obaviještene nadležne državne institucije”, zaključio je dekan Švaić.

Spomenimo kako je Telegram početkom ove godine intenzivno pratio poplavu slučajeva seksualnog uznemiravanja na zagrebačkom sveučilištu.

Prije svega, otkrili smo mega skandal rektora Damira Borasa, koji je – znajući za najmanje jednu optužbu za seksualno uznemiravanje – počasnim zvanjem nagradio profesora Dragu Roksandića. On je i dalje počasni professor emeritus zagrebačkog sveučilišta.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više