Novi skandal Tomislava Tolušića: Sud ga je uhvatio kako daje nevjerodostojan iskaz

Potpisao je papir kojim je žena zaposlenika ministarstva dobila 2,7 milijuna kn poticaja. A kad je izbila afera, napao ih je da su nemoralni

ZADNJA IZMJENA: ožu 14, 2020
Foto: Telegram/Pixsell

Bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, danas HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru i kandidat za potpredsjednika HDZ-a na izborima u nedjelju, 15. ožujka, nevjerodostojna je osoba.

Nije to zaključak njegovih stranačkih kolega iz suprotnog stranačkog tabora ili mišljenje novinara koji su pratili aferu s njegovom kućom i ”roštiljem”, zbog čega je i morao otići iz Vlade prošlog ljeta. Zaključio je to sud, ocjenjujući Tolušićev iskaz u sporu koji je zaposlenik Ministarstva poljoprivrede T. P. vodio protiv jednog dnevnog lista, a u kojem se bivši ministar pojavio kao svjedok.

”Sud smatra nevjerodostojnim iskaz svjedoka Tomislava Tolušića u bitnim dijelovima”, piše u presudi Općinskog suda u Novom Zagrebu od 27. veljače ove godine. Nadalje, isti sud ocjenjuje kako je ”iskaz i njegovo [Tolušićevo] ponašanje vezano za predmetni slučaj kontradiktoran”.

Zašto mu sud nije vjerovao

Tolušić potvrđuje, stoji dalje u presudi, kako je dao izjavu objavljenu u novinama ”iako tvrdi da nije siguran da je doslovno tako izjavio”, kako se T. P., državni službenik u Ministarstvu poljoprivrede “ponašao nemoralno i nepošteno”, te najavio da će ”slučaj prijaviti OLAF-u, (Europskom sudu za suzbijanje prijevara s EU fondovima).

No, stoji dalje u presudi u kojoj se Tolušićev iskaz kvalificira nevjerodostojnim kako je ”unatoč toj istoj izjavi” upravo Tolušić ”kao ministar potpisao odluku povjerenstva” za rješavanje prigovora kojom je prihvaćena žalba obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva u vlasništvu supruge zaposlenika Ministarstva poljoprivrede, T. P.-a o odbijanju njene prijave na natječaj za sredstva iz fondova EU.

Pogubna za Tolušića je konstatacija suda da je dokument koji je potpisao, a kojim je prihvaćena žalba supruge T.P.-a, potpisao prije nego što je u novinama optužio tog državnog službenika u Ministarstvu poljoprivrede da se ”ponašao nemoralno i nepošteno”. ”Stoga sud smatra da njegov [Tolušićev] iskaz nije vjerodostojan”, stoji u presudi Općinskog suda u novom Zagrebu, koju je potpisao sudac Mate Kukavica.

Gospodin tuži novine

Da bi cijela priča bila razumljiva valja pojasniti kontekst. T. P., koji je – kako stoji u presudi – ”najniži rukovodeći državni službenik u Ministarstvu poljoprivrede”, bio je prozvan u tiražnom dnevnom listu jer je njegova supruga, kao vlasnica OPG-a, dobila 2,7 milijuna kuna poticaja iz programa ruralnog razvoja, koje se financiraju iz EU fondova.

U članku, zbog kojeg je T. P. tužio dnevni list, propitkivao se njegov sukob interesa te impliciralo da je izravno sudjelovao u izradi pravilnika temeljem kojeg je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u vlasništvu njegove supruge dobilo poticaj u iznosu od 2,7 milijuna kuna.

Međutim, kako je utvrdio sud, donošenje odluka o tome tko će dobiti novac nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, u kojem T. P. radi, već Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede na njegov je zahtjev donijelo odluku o njegovu izuzimanju od poslova koji mogu biti povezani s proviđenjem natječaja.

Tolušić: ‘To je nemoralno, nekorektno i nepošteno’

U spornom novinskom tekstu, komentirajući činjenicu da je OPG supruge zaposlenika u Ministarstvu poljoprivrede dobio poticaj iz sredstava EU, Tolušić je bio više nego oštar. Doslovno, rekao je:

”To je nemoralno, nekorektno i nepošteno, bez obzira na to što je netko T. P.-u (Tolušić navodi puno prezime svog službenika) potpisao papir da to može. Može on imati i 100 papira, ali je kao djelatnik ministarstva koji odlučuje o EU projektima u sukobu interesa. Ovaj slučaj predat ću Olafu (Europskom uredu za suzbijanje prijevara s EU fondovima), no žalosno je što zbog takvih slučajeva ljaga pada na sve poljoprivrednike i izgubljena je još jedna godina i milijuni eura”. Tolušić je to, dakle, rekao prije tri godine, 10. ožujka 2017.

Bivši ministar je osobno potpisao odluku

Međutim, samo mjesec i pol dana ranije, 26. siječnja 2017., kao ministar poljoprivrede, upravo je Tolušić potpisao odluku Povjerenstva koje je rješavalo prigovore na raspodjelu sredstava iz fondova EU i prihvatio žalbu supruge T.P.-a zbog odbijanja njene prijave.

Dakle, Tolušić je znao ili je morao znati sve okolnosti prijave za sredstva iz EU supruge njegova zaposlenika T. P., jer je odluku o prihvaćanju žalbe potpisao upravo on. Međutim, to ga nije sprječavalo da u novinama taj slučaj nazove ”nemoralnim, nekorektnim i nepoštenim”, da izjavi kako je T. P. ”kao djelatnik ministarstva koji odlučuje o EU projektima u sukobu interesa” te najavi da će slučaj predati Europskom uredu za suzbijanje prijevara s EU fondovima.

Naravno da je sud, imajući sve to u vidu, iskaz bivšeg ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, ocijenio nevjerodostojnim, što aspiranta na visoku funkciju u HDZ-u, stranci, čiji je slogan ”Vjerodostojno”, dovodi u ozbiljan problem.

Drago Hedl
Istraživački novinar
520 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program