Politika & Kriminal

Novi soj koronavirusa potvrđen je i u Češkoj

U oko 10 posto zadnjih slučajeva moglo bi se raditi o novom soju, rekao je češki ministar zdravstva

A nurse wearing personal protective equipment (PPE) attends to a COVID-19 patient in the Intensive Care Unit (ICU) at Providence Cedars-Sinai Tarzana Medical Center in Tarzana, California on December 18, 2020. (Photo by Apu GOMES / AFP)
FOTO: AFP

Češka je potvrdila pojavu novog, zaraznijeg soja koronavirusa u zemlji, koji je prvi put otkriven u Britaniji, priopćio je u ponedjeljak Nacionalni institut za javno zdravlje.

Glasnogovornica je rekla da je mutacija dokazana u dijelu uzoraka koji su sekvencionirani te da je nastavljeno sekvencioniranje drugih uzoraka. Najavila je da će više informacija biti objavljeno u utorak.

Jedna od najgore pogođenih zemalja

Zemlja od 10,7 milijuna ljudi jedna je od najgore pogođenih koronavirusom u svijetu s dosad 14.449 umrlih i preko 150 smrtnih slučajeva dnevno većinu dana ovoga mjeseca.

Znanstvenici smatraju da je soj otkriven u Britaniji zarazniji, što znači veći pritisak na zdravstveni sustav, ali da ne uzrokuje težu bolest.

Novi soj u 10 posto zadnjih slučajeva

Ministar zdravstva Jan Blatny rekao je na tiskovnoj konferenciji da bi se u oko 10 posto zadnjih slučajeva moglo raditi o novom soju.

“Njegovo brže širenje znači da će prije ili kasnije prevladati nad sporijim tako da imamo nekoliko mjeseci da snažno odgovorimo”, rekao je Blatny novinarima.

“(Naš je odgovor) zadržati mjere, cijepljenje i pokušati procijepiti što je prije moguće, posebice najosjetljiviji dio stanovništva”, izjavio je Blatny.

Bolnice na granici pucanja

Ministar je rekao da će vlada ostaviti na snazi mjere zatvaranja u svrhu smanjenja pritiska na bolnice te da će gotovo sve škole i većina trgovina biti zatvoreni, unatoč znakovima da se smanjuje broj novih slučajeva.

Brojne bolnice u nekoliko regija rekle su proteklih tjedana da su na granici pucanja, većinom zbog nedostatka kreveta na jedinicama intenzivne njege i osoblja zbog zaraze i karantene.

U nedjelju 6330 covid pacijenata

Blatny je rekao da bi dugoročno zdravstveni sustav mogao skrbiti o oko 2000 oboljelih od covida-19, a da pritom normalno brine o drugim pacijentima, a taj je broj zadnji put zabilježen početkom listopada.

U nedjelju je u bolnicama bilo 6330 covid pacijenata, po podacima ministarstva zdravstva, što je manje od ovomjesečnog vrhunca kada je zabilježeno 7460.

Nastavite čitati