Novi trag: USKOK će Tenu Mišetić ispitati što zna o pokušaju Rimac da s Vlade skine točku o vjetroelektranama

Josipa Rimac je navodno tražila izmjenu točke dnevnog reda vezane za investitora u vjetroelektrane Krš-Pađene

ZADNJA IZMJENA: lip 3, 2020

Istražitelji su, kako javlja Jutarnji list, došli do novih informacija o navodnim pritiscima donedavne bivše državne tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac na državne institucije u korist ljudi koji su joj za to platili izdašno mito.

Sumnja se, naime, da je pokušala utjecati na to da se s dnevnog reda koordinacije Vlade RH skine postupak o sukobu nadležnosti između dvaju ministarstava – poljoprivrede i državne imovine – prema tvrtki C.E.M.P. s čijim je čelnim ljudima bila u bliskom odnosu.

Zašto je ova točka dnevnog reda bitna?

Naime, o suglasnostima ta dva ministarstva ovisio je nastavak projekta vjetroelektrane Krš-Pađene, čiji je investitor bila tvrtka C.E. M.P. Njezini čelni ljudi, Milenko Bašić i Dragan Stipić, kako sumnja USKOK, Josipi Rimac obećali su ogromno mito kako bi pomogla pritisnuti nadležna državna tijela.

Kako smo već javljali, USKOK navodi da C.E.M.P. nije ispunjavao sve uvjete za dobivanje suglasnosti za vjetropark Krš-Pađene, jer je imao milijunski dug Hrvatskim šumama za korištenje šumskog zemljišta. Radilo se o 6,9 milijuna kuna.

Hoće li i Tenu Mišetić pitati o tome?

Upravo saznanje o pokušaju skidanja točke dnevnoga reda s koordinacije Vlade jedan je od detalja o kojima USKOK želi ispitati Tenu Mišetić, zamjenicu predstojnika Ureda predsjednika Vlade i jednu od najbližih suradnika premijera Andreja Plenkovića.

Iako Mišetić nije u Uredu za zakonodavstvo, USKOK smatra da bi ona mogla imati saznanja o pokušajima Josipe Rimac da utječe na Ured za zakonodavstvo. Ranije je potvrđeno da će Tena Mišetić biti svjedok jer ju je Josipa Rimac spominjala u svojim razgovorima s ljudima koji se, prema sumnjama USKOK-a, povezuju s njezinom korupcijskom hobotnicom.

Osim Tene Mišetić o pokušajima Josipe Rimac da utječe na skidanje točke vezane za C.E.M.P. s dnevnog reda koordinacije Vlade kao svjedoci mogli bi biti ispitani i ravnateljica vladinog Uredu za zakonodavstvo Zdenka Pogarčić, njezina zamjenica Vinkica Duvnjak i tajnica Ines Uglešić.

Pogarčić za Jutarnji: ‘Rimac me zvala’

Zdenka Pogarčić, ravnateljica Vladina Ureda za zakonodavstvo, za Jutarnji je potvrdila da ju je Josipa Rimac kontaktirala kako bi na nju utjecala da s dnevnog reda Koordinacije Vlade skine točku o sukobu nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne imovine prema tvrtki C.E.M.P.

“Državna tajnica ministarstva uprave Josipa Rimac pokušala me je telefonski kontaktirati u više navrata, pa sam je povratno nazvala, zanimajući se što je predmet njenog interesa. Tom prilikom utvrdila sam da je već bila upoznata s pravnim mišljenjem Ureda u predmetu sukoba nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne imovine. Poznato mi je da je državna tajnica kontaktirala i moje suradnice, s molbom da se predmetna točka odgodi, odnosno skine s dnevnog reda nadležne Koordinacije. Tom prilikom je dobila uputu i informaciju da je formiranje dnevnog reda i skidanje točaka u nadležnosti Koordinacije, a ne ovog Ureda”, objasnila je Zdenka Pogarčić za Jutarnji list.

Detalji istrage protiv Josipe Rimac

USKOK sumnja da je na identičan način, dakle upornim kontaktima i pritiscima, za što je koristila svoju poziciju državne tajnice u Ministarstvu uprave, Josipa Rimac osim za vjetroelektrane Krš-Pađene urgirala i u Ministarstvu poljoprivrede oko uredbe koja će regulirati dodjelu krških pašnjaka, te u Ministarstvu gospodarstva oko dodjele potpora. U svim slučajevima, sumnja se, za svoje je intervencije dobila izdašno mito.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1983 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program