Politika & Kriminal

Novi zaplet u priči o stečajnoj upraviteljici koja je novac izvučen iz posrnulih tvrtki trošila na sebe i svog dečka

Ivi Petanjek prijete nove optužbe: Hoće li odgovarati za nezakonito izvlačenje novca i iz svoje firme?

17.02.2021., Zagreb - Zgrada Trgovackog suda u Zagrebu.
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Nekadašnja stečajna upraviteljica Iva Petanjek, koju USKOK istražuje zbog sumnji da je bila dio korupcijske mreže stečajnog suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaela Kovačića, mogla bi se naći pod novom optužbom.

Naime, iz nepravomoćne presude u koju je Telegram dobio uvid, proizlazi da je bez ikakve dokumentacije posudila novac svoje firme Confirmo Eco tvrtki Adria Victus, koju je vodio njezin bivši dečko Darko Marijanović. Takve pozajmice, bez ugovora, bez osnova i bez ikakve popratne dokumentacije nisu dopuštene, pa je zahtjev za povratom poznajmice gospođe Petanjek težak 50 tisuća kuna odbijen.

Posuđivala novac iz stečajeva

O ovoj stečajnoj upraviteljici Telegram je opširno pisao prije nekoliko mjeseci, kada je uhićena u finišu USKOK-ove akcije protiv korumpiranog suca Kovačića. Spominjali smo sumnje istražitelja da je novac izvučen iz stečajeva koje je vodila ulagala u vlastite nekretnine i obitelj, a dio je dala i svom nekadašnjem partneru Darku Marijanoviću.

On je tijekom 2017. i 2018. radio na finalizaciji hotela u Vodicama. USKOK tvrdi da mu je predala ukupno 4,3 milijuna kuna, a navodno se radilo o novcu što su ga trebali dobiti vjerovnici tvrtke Hyundai auto Zagreb u stečaju i Tempo d.d. u stečaju.

Još prije nego što je uhićena tužila je Marijanovića i tražila da joj novac vrati. Naime, između njih je u međuvremenu pukla ljubav, te je Iva Petanjek u ime svoje tvrtke Confirmo Eco pokrenula više postupaka protiv Marijanovićevih firmi.

Jednu presudu već je dobila

Dio novca njegova firma Liquidus projekti, trebala bi vratiti Confirmo Ecu prema još uvijek nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu. U pitanju je 1,25 milijuna kuna koje je Iva Petanjek isplatila s računa svoje tvrtke Confirmo Eco Marijanovićevim Liquidus projektima. Na isplatnicama je, stoji u presudi, bilo navedeno tek da se radi o pozajmici. To je, međutim, bilo dovoljno da se Ivi Petanjek potraživanje i prizna.

Prije nekoliko dana, pak, u drugom postupku donijeta je drugačija presuda. Ovdje je, kako je vidljivo iz presude Confirmo Eco tužio Marijanovićevu firmu Adria Victus. Tužbom je Iva Petanjek tražila da joj vrati 50 tisuća kuna pozajmice iz studenoga 2018. godine.

Sudu, međutim, nije prezentirala nikakvu dokumentaciju na osnovu koje je ta navodna pozajmica realizirana. Marijanović je pak izjavio na sudu da se radi o iznosu plaćenom za račune u restoranu Scala.

Druga tužba joj je odbijena

U konačnici je tužba tvrtke Ive Petanjek odbijena uz vrlo znakovito obrazloženje. Iz njega proizlazi da ta navodna pozajmica čiji je povrat Confirmo Eco tražio uopće nije bila realizirana po zakonu.

“Trgovačko društvo ne može biti instrument svojih vlasnika kojim se oni koriste radi ostvarivanja vlastitih ciljeva. U korist činjenici da se radilo o privatnim interesima i odnosima fizičkih osoba ide i dio iskaza zakonske zastupnice Confirmo Eco u kojem je naglasila da između te firme i Adria Victusa nije postojao poslovni odnos, te da Adria Victus nije izvršio nikakvu uslugu za Confirmo Eco. Već bi se iz istoga dalo zaključiti da je protivno zakonu upravljala imovinom tvrtke, kao da je to njezina imovina, te da je imovinu društva na taj način umanjila.

Isplaćeni iznos zajma proveden je kroz tvrtku samo kao tehnički aspekt, ali se radi o osobnom zahtjevu jedne fizičke osobe”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu.

Je li počinila novo nedjelo?

Drugim riječima, gospođa Petanjek, prema ovoj sudskoj odluci, posudila je tadašnjem dečku novac svoje tvrtke, što međutim, prema zakonu nije smjela napraviti.

Kako sud eksplicitno navodi da je to bilo nezakonito, postavlja se pitanje hoće li i taj potez bivše stečajne upraviteljice biti inkriminiran, odnosno hoće li državno odvjetništvo protiv nje i zbog toga pokrenuti kazneni postupak. Sada je osumnjičena za izvlačenje novca iz stečajeva, a ovdje se radilo o izvlačenju novca iz vlastite tvrtke.

Iva Petanjek se ovakvim zaključkom suda nije pomirila, već je u ime svoje firme uložila žalbu. O toj žalbi bi sada trebao odlučivati Visoki trgovački sud RH.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu