Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Šefica DORH-a, koja tvrdi da ništa nije znala, o slučaju Žalac informirana je na sastanku prošle godine

Glavna državna odvjetnica danima inzistira kako je iz USKOK-a nisu informirali o predmetu Žalac

07.10.2021., Zagreb - U Saboru je pocela 12., zatvorena sjednica Nacionalnog vijeca za pracenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Nakon sjednice konferenciju za medije odrzali su Zlata Hrvoj Sipek, Vanja Marusic i Darko Klier.
FOTO: PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek prošli je tjedan konačno u Saboru priznala kako je USKOK i u vrijeme njezina mandata izvijestio DORH o tome što je poduzimao u Aferi Žalac, nakon što je Telegram razotkrio sumnjivu kupovinu softvera za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Iako je dosad javno tvrdila kako osobno nije znala ništa o tom slučaju, jer je iz USKOK-a nisu informirali, neki dan je ipak priznala kako je u srpnju ove godine u DORH stiglo izvješće o provedenim izvidima.

No, čini se da izvješće nije jedini dokaz da je šefica DORH-a morala biti informirana o cijelom slučaju. Naime, Jutarnji je večeras objavio podatak da je još u lipnju 2020. u tužiteljstvu održan sastanak na kojem su Hrvoj-Šipek i Darko Klier, voditelj kaznenog odjela DORH-a, bili detaljno informirani s predmetom softver i rezultatima izvida protiv Gabrijele Žalac.

Svi su zaključili da nema elemenata za otvaranje istrage

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, o svemu ih je izvijestila zamjenica ravnateljice USKOK-a Aleksandra Vučinić, koja je bila zadužena za predmet. Kako pišu, na sastanku je bila i šefica USKOK-a Vanja Marušić, inače zamjenica glavne državne odvjetnice za koju se posljednjih dana nagađa da je Hrvoj Šipek želi smijeniti.

Izvori iz Jutarnjeg tvrde da su svi na sastanku, nakon što su upoznati s detaljima slučaja, prihvatili zaključak tužiteljice da nema elemenata za otvaranje istrage. Kako je poznato, Žalac je na kraju uhićena, ali u akciji koju su pokrenuli europski istražitelji, nakon što im je Telegram poslao sve detalje slučaja.

Ovo je još jedna od ključnih činjenica koje bacaju novo svjetlo na odgovornost glavne državne odvjetnice u blamaži hrvatskog pravosuđa koje je propustilo procesuirati Gabrijelu Žalac.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više