Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Novinar Guardiana i novinar Economista dosta se živo svađaju oko teksta o hrvatskom šovinizmu i izborima

Raspravu je izazvao Guardianov tekst objavljen u ponedjeljak

Nedavno objavljeni Guardianov tekst o Hrvatskoj, koji je izazvao veliku pažnju u našim medijima, žestoko je kritizirao na Twitteru novinar Tim Judah, balkanski dopisnik Economista.

Britanski Guardian u ponedjeljak je objavio članak novinara Paula Masona “Hrvatski izbori su upozorenje o povratku nacionalizma na Balkan”, u kojemu piše kako će se EU morati suočiti s novom hrvatskom vladom i rastućom ksenofobijom i nacionalizmom u Hrvatskoj. Hrvatska je od ulaska u EU od 2013. upala u val nacionalističkog rivalstva koji je poharao Balkan, i koji se rasplamsava i dalje, smatra autor teksta. Ocjenjuje da je najava referenduma u Republici Srpskoj, izazvala dodatno oštru retoriku hrvatskih političara.

EU treba biti stroga prema Hrvatskoj

“U nedjelju su Hrvati izašli na birališta i vratili su nacionalističku stranku HDZ na vlast i ništa se nije promijenilo”, piše Guardian.

Autor nije impresioniran novim vodstvom HDZ-a, spominje u članku njihovog člana Hasanbegovića i na kraju zaključuje kako Europska unija mora početi biti stroga s novom hrvatskom vladom. “Svako koketiranje s fašističkim režimom iz Drugog svjetskog rata mora nestati. Na kraju, EU mora biti spremna – kao što je prijetila Poljskoj i Mađarskoj, no nije to provela – aktivirati proces iz članka sedam”, napisao je.

Članak pun pogrešaka

Economistov novinar Tim Judah komentirao je na Twitteru Guardianov članak, smatrajući da ima niz propusta. “Čudan članak Paula Masona o Balkanu, pun faktografskih pogrešaka i krivih zaključaka”, napisao je na Judah nakon čega je uslijedila dulja rasprava u koju se nakratko uključio i autor spornog članka.

Strange piece on he Balkans by Paul Mason full of factual errors and misunderstandings. The Guardian https://t.co/rxYUhGxQB3

— Tim Judah (@timjudah1) September 13, 2016

Jedna od spornih stvari prema Judahu jest veza referenduma u Republici Srpskoj i oštre retorika hrvatskih političara. Misli da to nije povezano, štoviše da se referendum neće ni dogoditi.

tim1

Plenković spašava od ustaša?

Novinar Economista ističe kako novi šef HDZ-a nije nacionalist, te da zapravo spašava stranku od radikalnih desničara. “Nema referenduma, a Plenković će spasiti stranku od ustaša “, smatra Judah. “Referendum se naširoko tumači kao korak unazad, da li te još nešto muči?”, odgovorio mu je Mason. “Plenković, u teoriji – da, no u praksi moramo još vidjeti”, uključio se još netko u raspravu komentirajući stav kako čelnik HDZ-a nije nacionalist.

Judah mu je zamjerio i tezu da Rusi financiraju Republiku Srpsku, što je povećalo njihov diplomatski utjecaj. Spornim smatra i dio o Makedoniji. Napisao mu je kako nije točno da je ta država zaglibila u etničko nasilje. “Makedonija ima mnoštvo problema ali etničko nasilje nije prvo na listi”,

Ipak, na nečiju primjedbu da je točno napisao dio o Hasanbegoviću, koji je i dalje u HDZ-u kao ekstremni desničar, Judah je priznao da nije sve netočno, ali da je članak zapravo mješavina činjenica, faktičkih pogrešaka i nerazumijevanja balkanske politike.

tim2
screenshot twitter

 

tim3
screenshot twitter
Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više