Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Novine iz 1941. otkrivaju kako NDH nikako nije mogla natjerati ljude da počnu koristiti novi pozdrav ZDS

Dijelovi teksta “Tumačenje ustaškog pozdrava za ustaške junake”

“Dragi ustaški junaci! Svakog dana, prije svakoga sata u školi, prije i poslije svakoga sastanka, na ulici i kod kuće mi se pozdravljamo našim lijepim ustaškim pozdravom Za dom spremni. Taj je pozdrav lijep, pun smisla i sadržaja. Da bismo taj naš pozdrav mogli još više zavoljeti, da bismo ga s razumijevanjem i poštovanjem izgovarali, ja ću vam danas govoriti što znači taj pozdrav i zašto se mi ustaše baš tako pozdravljamo”,

stoji u članku objavljenom u Hrvatskom braniku 1941. godine pod naslovom “Tumačenje ustaškog pozdrava za ustaške junake”. U članku se sugerira kako javnost još nije prihvatila svakodnevnu uporabu ustaške krilatice što ju je sam Ante Pavelić prvi počeo koristiti još 1930-ih.

Hrvatska Legija Croatian volunteers foreign Wehrmacht Nazi Ante Pavelic propaganda poster

‘To od Srbina nikad nećeš čuti’

“Kada kažemo za dom, vi znate da ne mislimo ovaj ili onaj dom, ovu ili onu kuću, nego mislimo na zajednički dom svih nas Hrvata na malu lijepu Hrvatsku domovinu. Kao što je dom, kuća, obitavalište jedne obitelji male zajednice ljudi povezane krvnom vezom, tako je domovina veliko obitavalište ogromne obitelji, koja se zove narod. Ali, vidite, dragi ustaški junaci, nije to samo slučajno… Poslije, kada si malo odrastao, ti si vidio da ne pripadaš samo ovoj zajednici, našoj kući i obitelji, nego da si ti pripadnik ovog sela.

Poslije, kada pođeš u školu, vidjet ćeš da ti pripadaš još većoj, široj zajednici, zajednici ljudi: Kojim isti govor život sladi, kojim isto srce grije grudi. Imaju zajedničke velikane kojima se ponose pred drugim narodima kao što se mi Hrvati ponosimo svojim kraljem Tomislavom, Krešimirom, Zrinskim, Starčevićem, Kvaternikom i našim poglavnikom. Nikad nećeš čuti pripadnika drugog naroda, npr. Srbina, da bi te ljude nazvao svojima”, stoji u članku.

Analize svjetskih znanstvenika

U knjizi cijenjenog britanskog povjesničara Roryja Yeomansa Visions of Annihilation, u izdanju Sveučilišta Pittsburg 2012. godine, navodi se niz dokaza da je režim NDH imao poteškoća u implementiranju novog službenog pozdrava. Sve do 1942. i onda ponovno od 1944. godine, NDH je prisluškivala telefone onih koji su telefone imali i čitala pisma građana kako bi provjerili koristi li se Za dom spremni.

hrvatska-i-zloc48dini-nad-jevrejima

Postoje zapisi i evidentirane kazne koje su mnogi dobili jer nisu koristili ispravan pozdrav u svojim korespondencijama, piše Yeomans, a poseban problem predstavljale su razne organizacije mladeži NDH. U nizu članaka u službenom tisku prozivani su građani koji ne koriste Za dom spremni, a objavljena je i velika količina edukativnih članaka, čak i prije sloma režima, o potrebi korištenja tog pozdrava.

‘Pokažite da ste zbilja spremni’

Ti dokazi nepobitno ruše tezu o starom hrvatskom pozdravu, prihvaćenom u narodu: čak je i NDH imala problema u njegovoj masovnoj implementaciji. “Spreman! – raditi, učiti, da se izobrazim za pametnog, spremnog i za svaki posao sposobnog Hrvata, koji će moći dobro poslužiti domovini.

Spreman! – slušati i pokoravati se svojim pretpostavljenima, držati disciplinu na svakom koraku, jer se bez discipline ne postiže ništa.
Zato, dragi ustaški junaci, izgovarajte naš pozdrav s poštovanjem, da pokažete da razumijete što on znači. Pokažite u životu da ste razumjeli naš ustaški pozdrav. Ne izgovarajte ga samo riječima, nego i u vašem viđenju pokažite da ste zbilja ZA DOM SPREMNI! Logor ustaške mladosti” ,stoji u Braniku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više