Politika & Kriminal

Novo istraživanje za Osijek. HDZ-ov kandidat dosta debelo vodi

HDZ-ov Ivan Radić u drugom krugu osvaja više od bilokojeg kandidata koji bi se mogao suočiti s njim

FOTO: Screenshot: N1

Objavljeno je novo istraživanje o lokalnim izborima u Osijeku koje je za televiziju N1 provela agencija MASMI na uzorku od 600 glasača iz tog grada koji će, sigurno ili vjerojatno, izaći na izbore. Prema tim rezultatima, kandidat HDZ-a i partnera Ivan Radić, učvrstio je prednost te sada ima 33,6 posto potpore birača. Prati ga Berislav Mlinarević, kandidat Demokratskog pokreta i Mosta koji ima 16,6 posto.

Razlika između njega i trećeplasiranog kandidata je minimalna, pa tako SDP-ov Goran Kušec ima potporu od 15,5 posto. Na četvrtom mjestu je Vladimir Šišljagić iz Snage Slavonije i Baranje s 8,2 posto potpore.

Što se prognozira za drugi krug?

U ovom krugu istraživanja obuhvaćeni su i oni kandidati koji su se malo kasnije odlučili uključiti u predizbornu utrku. Tako Vladimir Ham, kandidat HNS-a, HSS-a i Reformista ima potporu od 6,2 posto, Katarina Kruhonja iz Možemo ima 6 posto, a nezavisni Miroslav Vanek 4,4 posto.

Kada se radi o drugom krugu, prema istraživanju MASMI-ja, HDZ-ov Ivan Radić pobjeđuje sve kandidate koji bi mogli biti protiv njega.

Prognozira se kako ima 41,6 posto glasova protiv Berislava Mlinarevića koji bi imao 25,6 posto. Kušeca bi pobijedio s 43,6 posto naprema 30,4 posto, a Šišljagića s 44,3 posto prema 21,6.

Što je s Gradskim vijećem?

Kada s radi o Gradskom vijeću Grada Osijeka, HDZ vodi sa 36,3 posto, a slijedi ih koalicija Domovinskog pokreta i Mosta sa 17,7 posto. SDP osvaja 14,3 posto, Možemo 10,1, a Snaga Slavonije i Baranje 5,4 posto.

U borbi za ulazak u Vijeće su i Nezavisna lista Miroslava Vaneka s 4,3 posto te koalicija HSS-a, HNS-a i reformista s 4,3 posto. Istraživanje je pokazalo i kako se 38,8 posto birača izjašnjava desno orijentiranima, njih 32,7 posto smatra da su centar, a 27,5 posto su ljevičari.


MASMI napominje kako je anketiranje povedeno od 28. travnja do 3.svibnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,99 posto.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu