Novo ubojstvo u Americi; policajac ustrijelio mladića dok je klečao pred njim

Pljačkaš drogerije je u džepu imao čekić, za koji je jedna policajac pomislio da je pištolj

ZADNJA IZMJENA: lip 4, 2020
Foto: Facebook

Policija kalifornijskog grada Valleja potvrdila je da je policajac u utorak ubio 22-godišnjaka osumnjičenog za pljačku tijekom prosvjeda. Muškarac je u majici imao skriveni čekić, za koji su policajci pomislili da je pištolj, piše Los Angeles Times.

Muškarac koji je naknadno identificiran kao Sean Monterrosa, ubijen je hicem iz pištolja ispred jedne drogerije Walgreens, no iz policije nisu htjeli objaviti identitet policajca. Jedino što su rekli je da je policajac veteran, odnosno da je već dulji niz godina u policijskoj službi.

Ubojstvo bi moglo dodatno pojačati nemire u Valleju, koji broji 121 tisuću stanovnika, ali i u širem sjevernijem dijelu San Francisca. U tom području, kao i u drugim dijelovima Amerike, prosvjedi koji počnu mirno, često eskaliraju u sukobe s policijom. Na sinoćnjoj press konferenciji policije, šef tamošnje policijske uprave Shawny Williams, pojasnio je kako se incident dogodio između 22 sata i 17 minuta te nešto iza ponoći, budući da su tada dobili pozive o mogućoj pljački Walgreensa.

Mislili su da ima pištolj u džepu

Policijsko vozilo došlo je do trgovine nekoliko minuta nakon poziva, a na parkiralištu su pronašli nekoliko ljudi kako ubacuju ukradene stvari u srebrni kamionet i crni sedan. Williams je pojasnio kako su automobili pokušali pobjeći s parkirališta, a crni sedan se zabio u policijsko vozilo kojem su aktivirani zračni jastuci. Policajac iz vozila zadobio je ozlijede od sudara.

Potom je Williams pojasnio da su policajci promatrali Monterrosu, natjerali ga da klekne i postavi svoje ruke na prsta. Tada su uočili nešto nalik rukohvatu pištolja kako viri iz njegove majice. Kasnijom istragom ustanovilo se kako je muškarac imao veliki čekić u džepu svoje majice s kapuljačom. Williams je nadalje pojasnio da je jedan policajac procijenio da se radi o mogućoj prijetnji, pa je iz svojeg automobila ispucao nekoliko hitaca, a s jednim je ustrijelio Monterossu.

Monterossa je bio u procesu predaje?

Monterossa je prebačen u bolnicu, gdje je kasnije i umro. Policijski šef je ispričao kako su neki njegovi elitniji policajci trenirani za pucanje kroz vjetrobranska stakla automobila, te da je taj postupak dozvoljen pravilima policijske službe. John Burris, odvjetnik koji se bavi ljudskim pravima, u kontaktu je s Monterossinom obitelji, pa je izjavio kako sumnja da je Monterossa predstavljao ikakvu prijetnju policiji.

“Ovo je nečuven slučaj. Policajac nije bio u životnoj opasnosti”, rekao je odvjetnik. Pojasnio je kako vjeruje da je Monterossa bio u procesu predaje, te da je njegov život zanemaren budući da je situacija bila hektična. Kaže da je Monterossa svojevoljno kleknuo te podigao svoje ruke, dok je policajac vidio nešto što nalikuje pištolju i odmah ga upucao. Policajac je za to vrijeme bio u automobilu, a Monterossa mu nije prijetio niti mu se približavao. “Krađa nije opravdan razlog za ubijanje. Radi se samo o imovini”, rekao je odvjetnik.

Ivan Luzar
Telegram autor
1798 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program