Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

NYT objavio snimke iz Buče: Rusi pod nišanom odvode grupu Ukrajinaca, nakon čega su pogubljeni

Snimke su nastale u ožujku, Rusi muškarce odvode iza zgrade gdje ih ubijaju

Ukrainian soldiers walk next to a Ukrainian tank around the bridge separating Irpin and Bucha after clashes between the Ukrainian and Russian Army in Irpin town, amid Russian invasion of Ukraine, outside of Kyiv, Ukraine April 2, 2022.,Image: 677319904, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

New York Times nabavio je i objavio video snimke koje prikazuju grupu ukrajinskih zarobljenika u Buči koje ruske trupe drže na nišanu i tjeraju da hodaju, nekoliko trenutaka prije nego što će ih pogubiti.

Snimke su nastale 4. ožujka, skinute su sa sigurnosne kamere te preuzete od civila koji je svjedočio događaju. Na snimci sigurnosnih kamera, koju je NYT nabavio i provjerio u svojoj tjedan dana dugoj istrazi, vidi se skupina od devet Ukrajinaca koji su pogrbljeni, neki se drže za hlače i remenje osobe ispred sebe, a neki imaju ruke iznad glave. Prolaze u koloni kroz ulicu. Dva naoružana ruska vojnika vide se na početku i i kraju kolone, preusmjeravaju uplašene ljude.

Snimljena tijela

Osam svjedoka ispričalo je za The Times da su zarobljenici potom odvedeni iza obližnje poslovne zgrade, nakon čega su se čuli pucnji. Grupa Ukrajinaca se nakon toga više nije pojavila.

Snimke dronova koje je NYT također nabavio potvrđuju iskaze svjedoka; prikazuju tijela iste grupe pored poslovne zgrade dok ruski vojnici stoje nad njima.

Isti pogubljeni muškarci viđeni su i na fotografiji nastaloj 3. travnja, dakle mjesec dana kasnije. Times piše da njihova istraga donosi “najjasniji dokaz do sada” da su ruske snage pogubile grupu te da se radi o “vjerojatnom ratnom zločinu.”