NYT opet piše o Trumpovim vezama s Rusijom; doznali su da su se njegov sin i zet prošle godine sastali s ruskom odvjetnicom

Sastanak se dogodio nedugo nakon što je Trump postao kanidat za predsjednika

ZADNJA IZMJENA: srp 9, 2017
Foto: AFP

Najstariji sin američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegov zet i bivši šef predizborne kampanje razgovarali su u Washingtonu s ruskom odvjetnicom koja je povezana s Kremljem nedugo nakon što je Trump prošle godine nominiran za republikanskoga predsjedničkog kandidata, piše New York Times u subotu.

Sastanak je održan 9. lipnja 2016. u Trumpovu tornju i prvi je potvrđeni privatni sastanak članova najužega predsjednikova okruženja s ruskim državljaninom, piše list, pozivajući se na povjerljive vladine podatke i intervjue s osobama upoznatim sa spomenutim dokumentima.

Trumpov sin potvrdio da je došlo do sastanka

Donald Trump mlađi potvrdio je da je taj sastanak održan, opisavši ga kao “kratko upoznavanje”, uglavnom usredotočeno na pitanje usvajanja ruske djece u Americi. Kazao je i da su sastanku prisustvovali Trumpov zet Jared Kushner, kao i tadašnji šef njegove kampanje Paul Manafort. Kushnerov odvjetnik Jamie Gorelick je rekao da se Trumpov zet na sastanku “kratko zadržao”.

New York Times piše da je sastanku prisustvovala ruska odvjetnica Natalia Veselnitskaya, poznata po tomu da se protivi američkom zakonu kojim su na crnoj listi imena Rusa osumnjičenih za kršenje ljudskih prava. Taj je zakon razgnjevio ruskoga predsjednika Vladimira Putina do te mjere da je prekinuo postupak američkog usvajanja ruske djece, koji je Rusija u međuvremenu ukinula.

Članak objavljen dan nakon susreta Trumpa i Putina

Posebno savezno vijeće i nekoliko kongresnih povjerenstava istražuju mogućnost stvaranja kontakta između članova Trumpova predizbornog tima i ruskih predstavnika u sklopu šire istrage i na tragu tvrdnji po kojima se Moskva miješala u predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

Članak u New York Timesu objavljen je samo dan nakon prvoga službenog susreta američkog i ruskog predsjednika na summitu G20 u Hamburgu tijekom kojega su dvojica čelnika razgovarala i o navodima o ruskome miješanju u američke izbore.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program