NYT piše da je saudijski princ godinu dana prije ubojstva Khashoggija rekao da će ga smaknuti metkom

Navodno je najavio da će ga silom vratiti u Saudijsku Arabiju, pa i uz pomoć metka ako treba

ZADNJA IZMJENA: velj 8, 2019
Foto: AFP

Američki dnevnik The New York Times, pozivajući se na američke obavještajne izvore, u četvrtak je objavio kako je prijestolonasljednik princ Mohammed bin Salman 2017. kazao jednom svom savjetniku da će upotrijebiti metak protiv Jamala Khashoggija ako se ne vrati u Saudijsku Arabiju i ne prestane s napadima na kraljevsku obitelj.

Do razgovora princa Mohammeda i njegovog pomoćnika Turkija Aldakhila došlo je u rujnu 2017. kada je novinar Khashoggi počeo pisati kolumnu u Washington Postu. Tekstovi Khashoggija izazvali su veliku zabrinutost među članovima kraljevske obitelji, nakon čega je princ Mohammed najavio da će ga silom vratiti u Saudijsku Arabiju, pa i uz pomoć metka ako treba. To je bilo doba kad je princ Mohammed konsolidirao svoju moć u kraljevstvu nakon što ga je nekoliko mjeseci ranije njegov otac kralj Salman odredio za nasljednika.

Planiranje ubojstva trajalo godinu dana

Turki Aldakhil bio je pomoćnik princa Mohammeda i generalni direktor saudijske televizijske mreže Al Arabiya. Tijekom jednog razgovora, otkrile su američke obavještajne agencije, Aldakhil je predložio princu Mohammedu da će ponuditi Khashoggiju posao u Al Arabiji, no princ je odmah zaključio kako od toga neće biti ništa. Aldakhil je nedavno dao ostavku na mjesto direktora televizije jer je najavljeno da će uskoro biti imenovan i velepsolanikom Saudijske Arabije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Svi ti razgovori pokazuju da se ubojstvo Khashoggija planiralo više godina i puno prije nego li ga je skupina saudijskih tajnih agenata zadavila u konzulatu u Istanbulu i raskomadala njegovo tijelo. Također, da američke tajne službe i dalje pokušavaju pronaći dokaze o tome tko je naredio i izvršio ubojstvo Jamala Khashoggija.

Potvrda o američkom masovnom prisluškivanju

Objavljeni transkripti svojevrsna su obavještajna senzacija jer otkrivaju da Agencija za nacionalnu sigurnost i druge američke špijunske agencije masovno prisluškuju telefonske razgovore te čitaju elektronske poruke tisuća svjetskih državnika i političara. Pa čak i najbližih američkih saveznika. Stoga ne čudi da su uhvatili i zabilježili komunikaciju članova kraljevske obitelji iako su oni najvjerniji saveznici SAD-a.

Stručnjaci tvrde da se valjda tisuće telefonskih razgovora, SMS i email poruka članova kraljevske obitelji, koje su inače bile rutinski presretane, snimane i pohranjene, već duže vrijeme pregledavaju i analiziraju. I to je razlog zašto se tek sada otkrivaju detalji jer su potrebni mjeseci da bi se sve preslušalo i pročitalo. Sve to još jednom potvrđuje da Amerikanci masovno prisluškuju razgovore po cijelom svijetu, da većinu toga ne uspijevaju odmah dešifrirati, ali ih pohranjuju i koriste kad za to dođe vrijeme.

Objavljeno izvješće UN-a o ubojstvu

Istodobno s tekstom u New York Timesu, Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica UN-a, koja je nedavno posjetila Tursku s timom međunarodnih stručnjaka, objavila je izvješće u kojemu stoji da dokazi koje je prikupila o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu “pokazuju da je gospodin Khashoggi bio žrtva brutalnog ubojstva, planiranog i izvršenog od strane dužnosnika Saudijske Arabije.”

U izvješću se ističe da je ubojstvo Khashoggija “najteže kršenje” najosnovnijeg od svih prava, prava na život te da se njime prekršilo “međunarodno pravo i temeljna pravila međunarodnih odnosa, uključujući zahtjeve za zakonito korištenje diplomatskih misija”.

Saudijska Arabija priznala ubojstvo

Ubojstvo Jamala Khashoggija, kaže se u izvješću, ima velike međunarodne implikacije koje zahtijevaju pozornost i hitnu reakciju UN-a. Callamard je ocijenila kako su turski istražitelji bili ograničeni u postupanju te da su njihovi napore potkopavali diplomatski predstavnici Saudijske Arabije. Jamal Khashoggi ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada prošle godine.

Nakon što su turski istražitelji objavili audio vizualne snimke iz unutrašnjosti konzulata koje su dokazivale ubojstvo, Saudijska Arabija, koja je odbijala sve optužbe na račun krunskog princa Mohammeda, napokon je priznala da su njeni tajni agenti sudjelovali u ubojstvu.

Trump štiti interese svog zeta i savjetnika

Američki predsjednik Donald Trump međutim ni dan danas ne prihvaća nalaze svojih obavještajnih agencija te tvrdi da nema čvrstih dokaza da je u ubojstvo upleten princ Mohammed. Američki mediji optužuju predsjednika Trumpa da pokriva sudijskog princa jer njegovo poslovno carstvo i njegov zet i viši savjetnik Jared Kushner imaju s njim razgranate poslovne veze i interese.

Rijad je, očekivano, ponovno porekao “bilo kakvu umiješanost krunskog princa u gnjusno ubojstvo Jamala Khashoggija. Kraljevina Saudijska Arabija nastavlja s istragom i već je podigla optužnice protiv 11 dužnosnika povezanih s tim zločinom. Usredotočeni smo na otkrivanje pune istine i utvrđivanje potpune odgovornosti, a za petoricu optuženih državni odvjetnik već je zatražio smrtnu kaznu.”

Organizator ubojstva savjetnik kraljevskog dvora

U prosincu je ugledni dnevni list Wall Street Journal objavio kako su američke tajne službe zabilježile brojne poruke koje je princ Mohammed razmijenio sa Saudom al-Qahtanijem, svojim najbližim suradnikom, u satima prije i nakon ubojstva gospodina Khashoggija. Nije objavljen sadržaj tih poruka jer američke špijunske agencije u mnogim slučajevima mogu uhvatiti samo datum i vrijeme poruka – takozvane metapodatke – a ne njihov sadržaj.

Američke obavještajne agencije identificirale su Sauda Al-Qahtanija kao vođu operacije u kojoj je ubijen Khashoggi, a prošle godine bio je na popisu saudijskih dužnosnika kojima su SAD zabranile ulazak u zemlju zbog upletenosti u ubojstvo novinara Khashoggija. U Rijadu je nedavno objavljeno kako je u međuvremenu Al-Qahtani smijenjen s dužnosti savjetnika kraljevskog dvora.

Mladen Pleše
Novinar
629 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program