Politika & Kriminal

NYT: 'Trump je bio u puno gorem stanju od covida nego što se priznalo, skoro je završio na respiratoru'

Trumpov liječnički tim je, piše NYT, nastojao umanjiti ozbiljnost njegovog stanja

US President Donald Trump takes off his facemask as he arrives at the White House upon his return from Walter Reed Medical Center, where he underwent treatment for Covid-19, in Washington, DC, on October 5, 2020. (Photo by NICHOLAS KAMM / AFP)
FOTO: AFP

Bivši predsjednik Donald Trump bio je bolesniji od covida-19 nego što se to tada priznalo javnosti, razina kisika u krvi mu je u jednom trenutku jako pala i razvio je plućne probleme, piše u petak New York Times (NYT) pozivajući se na četiri osobe koje su bile upoznate s njegovim stanjem, dok druga osoba iz užeg kruga to opovrgava.

Prije nego što je odveden u Nacionalni vojno medicinski centar Walter Reed, prognoza bolesti bila je tako zabrinjavajuća da su dužnosnici vjerovali da će ga biti potrebno staviti na respirator, rekla su za NYT dva izvora.

Osobe upoznate sa zdravljem tadašnjeg predsjednika su rekle da je razvio eozinofilnu pneumoniju, poznatu kao plućni infiltrati s eozinofilnim sindromom (PIE). Bolest se pojavljuje kada su pluća upaljena te se nakupe bakterije ili tekućina.

Kritična razina kisika u krvi

Prisutnost tekućine ili bakterija, posebice kada pacijent ispoljava i druge simptome, može biti znak akutnog stanja bolesti.

Prema navodima izvora na koje se poziva američki list, razina kisika je bivšem predsjedniku Trumpu u jednom trenutku pala na 80, a bolest se smatra ozbiljnom ako padne ispod 90.

Ranije je bilo objavljeno da je Trump 2. listopada imao groznicu i poteškoće s disanjem.

Liječnici su umanjivali ozbiljnost

Bivši predsjednik je nevoljko napustio Bijelu kući i otišao u bolnicu i to tek tada kada su mu suradnici rekli da može ili ići otići sam ili riskira da ga, ako se stanje pogorša, iznesu pripadnici tajne službe, tvrdi nadalje NYT.

Trumpov liječnički tim je, prema pisanju NYT-a, nastojao umanjiti ozbiljnost njegovog stanja. Bolnicu je napustio nakon tri dana tijekom kojih je u jednom trenutku organizirao kratku vožnju svojim blindiranim SUV vozilom da bi mahnuo skupini pristaša ispred zgrade.

No, druga bliska bivšeg predsjednika opovrgava medijske tvrdnje da je Trump bio ozbiljno bolestan.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu