NYT tvrdi da imaju video koji dokazuje da je iranska raketa pogodila ukrajinski avion

U trenutku udara vidi se mala eksplozija, avion nastavlja letjeti. No, ubrzo eksplodira i pada

ZADNJA IZMJENA: sij 10, 2020

Ukrajinski putnički zrakoplov koji se srušio u Iranu sa 176 putnika i članova posade najvjerojatnije je slučajno srušila iranska protuzračna obrana, kazali su u četvrtak američki dužnosnici, a Teheran odbacuje te “nelogične glasine”.

U međuvremenu je ugledni The New York Times objavio video za koji vjeruju da prikazuje iransku raketu kako pogađa avion iznad Paranda, blizu teheranskog aerodroma, gdje je zrakoplov prestao odašiljati signal prije nego što se srušio.

U trenutku udara vidi se mala eksplozija, ali avion ne eksplodira. Nastavlja letjeti još nekoliko minuta i okreće se kako bi vjerojatno krenuo natrag u zrakoplovnu luku, zaključuje The Times. Nakon kraćeg leta avion eksplodira i ubrzo pada, pokazuju druge snimke koje je ovaj medij, tvrde, vidio, provjerio i verificirao.

Exclusive: Video verified by The New York Times shows a Ukrainian airliner being hit over Tehran on Wednesday.

Gepostet von The New York Times am Donnerstag, 9. Januar 2020

Vjeruju da je srušen slučajno

Ranije danas jedan američki dužnosnik rekao je da su američki sateliti detektirali lansiranje dvaju projektila nešto prije nego se zrakoplov srušio. Dvojica dužnosnika kazala su kako Washington vjeruje da je zrakoplov srušen slučajno.

Pentagon nije želio komentirati ovu informaciju. Američki predsjednik Donald Trump kazao je u srijedu da ima “sumnje” u pogledu razloga pada tog zrakoplova, prenosi AFP. “Imam sumnje”, rekao je. “Osjećam da se dogodilo nešto strašno… Netko je mogao počiniti pogrešku… Ne znam”, dodao je.

Iranci još uvijek sve odbacuju

Međutim, čelnik iranskih zrakoplovnih vlasti Ali Abedsadeh kaže da je “znanstveno nemoguće” da je ukrajinski putnički zrakoplov srušila raketa, prenosi dpa.

“Glasine o tome da je avion pogodila raketa su nelogične”, rekao je Abedsadeh kako javlja novinska agencija Fars. Po njegovim riječima, u vrijeme pada u iranskom zračnom prostoru bilo je još nekoliko zrakoplova.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program