Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

O čemu, za naknadu od 9 tisuća kuna, Damir Krstičević savjetuje premijera?

Vlada kreće u nabavu aviona, pa bi premijeru moglo dobro doći iskustvo bivšeg ministra s prvim neuspjelim pokušajem

FOTO: Pixsell/Tomislav Metelko

Kada je u svibnju, nakon pogibije dvojice pilota, dao ostavku, Damir Krstičević vjerojatno nije ni pomišljao da će se baš tako brzo vratiti u Vladu. Pred vratima su bili parlamentarni izbori, za koje se mislilo da će biti prilično neizvjesni, a Krstičević je odlučio da ministarsku dužnost neće zamijeniti zastupničkom.

Mada je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković tih dana ostavljao dojam da bi bivšeg suradnika rado vidio na izbornoj listi svoje stranke, Krstičević se nije kandidirao. Da je odlučio drugačije, prilično je izvjesno da bi na izborima 5. srpnja osvojio saborski mandat – četiri godine ranije u Desetoj izbornoj jedinici dobio je uvjerljivo najviše preferencijalnih glasova, 32.573.

Ured u Vladi

I prije parlamentarnih izbora, Krstičević se na neki način oprostio od aktivne politike. “Odlučio sam da je dosta. Sabor me ne zanima, dao sam koliko sam mogao, prije svega u ratu”, izjavio je sredinom lipnja. U Sabor, dakle, nije ni pokušao ući, ali se tri mjeseca nakon ostavke ipak vratio u Banske dvore.

Od početka kolovoza ove godine, bivši ministar obrane ima posebnu zadaću – savjetuje premijera Plenkovića o “poslovima obrane”, kako je stajalo u opisu njegove nove dužnosti kada je Vlada o tome izvijestila javnost. Za obavljanje svoje savjetničke uloge, Krstičević prima mjesečnu naknadu i u Vladi ima ured, potvrđeno nam je iz Vlade.

Mjesečna naknada

“Damir Krstičević imenovan je posebnim savjetnikom predsjednika Vlade za poslove obrane, s danom 1. kolovoza 2020., s naknadom od 9000 kn. Ima stalni ured u Vladi”, naveo je u odgovoru na naš upit glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Zakonom o Vladi propisano je da se posebnim savjetnicima “može odrediti naknada za rad”. U prošlom mandatu mediji su izvijestili da su premijer i ministri imali 29 posebnih savjetnika, a dok je manji broj radio pro bono, drugima su se naknade, prema tim izvješćima, kretale između dvije tisuće i deset tisuća kuna mjesečno.

Konkretne zadaće

Bivši ministar obrane u Vladi nije stalno zaposlen, “već po nalogu predsjednika Vlade Republike Hrvatske obavlja poslove dok priroda posla to zahtijeva”, objašnjava glasnogovornik, citirajući odredbu iz Zakona o Vladi koja određuje moguće zadaće posebnih savjetnika. Nije, dakle, imenovan za cijeli mandat – što Zakon dopušta – nego dok bude potrebe.

No, konkretne zadaće gospodina Krstičevića u Banskim dvorima ne preciziraju. A njegova bi savjetnička uloga upravo sada mogla biti ključna jer hrvatska Vlada ide u, kako to mediji često nazivaju, “posao stoljeća”.

Najteži posao – skoro

Hoće li i na koji način bivši ministar obrane sudjelovati u postupku nabavke 12 vojnih aviona? Vlada je nedavno dobila ponude za kupnju koje namjerava do kraja godine procijeniti. Bivši ministar u tome ima iskustva – za njegova mandata jedan je takav pokušaj propao – i zna da se radi o jako teškom zadatku.

“Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion”, izjavio je Krstičević u siječnju 2019. godine. Dva dana kasnije se malo ispravio i objasnio da je ipak teže sudjelovati u ratu. S tim iskustvom oko nabavke aviona, Krstičević bi vrlo vjerojatno mogao pomoći premijeru da u novom natječaju izbjegne neke greške ili zamke koje su se dogodile u prošlom pokušaju.

O globalnim problemima

Zanimalo nas je, međutim, i iscrpljuje li se savjetnička uloga bivšeg ministra na granicama Hrvatske: je li planirano da gospodin Krstičević savjetuje premijera samo o pitanjima koja se tiču Hrvatske i njezinog obrambenog sustava ili, recimo, i o globalnim temama iz područja obrane.

Primjerice, tijekom kolovoza eskalirale su napetosti između dviju NATO članica, Turske i Grčke, na području istočnog Mediterana. Obje države odradile su vojne manevre, a u smirivanje situacije uključila se i Europska unija. Je li to, možda, bila situacija u kojoj bi bivši ministar obrane ponudio savjet premijeru?

Nakon dosta šturih odgovora iz Vlade, nekoliko pitanja htjeli smo postaviti i posebnom savjetniku. No, Damir Krstičević se u sms poruci zahvalio na interesu i uputio nas na odgovore koje nam je poslao glasnogovornik Vlade.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više