Politika & Kriminal

O pa sve je bolje. Ona državna služba koju Vlada kao ukida upravo traži još radnika

Prošli tjedan objavili smo kontekst Vladinih najava kako 'smanjuju državni aparat'. Priča je dobila i mali nastavak

Telegram je prošli tjedan otkrio pozadinu Vladine “reforme smanjenja državne uprave”. Ministar Lovro Kuščević početkom kolovoza najavio je ukidanje 54 agencije, zavoda odnosno tvrtke u državnom vlasništvu, a mi smo došli do dokumenata koji potvrđuju kako prvu službu s popisa zapravo sele u veće urede.

Priča, upravo smo doznali, ima i nastavak. Spomenuta Hrvatska poljoprivredno-šumarsko savjetodavna služba zapošljava i ozbiljan broj novih djelatnika. Natječaj su raspisali početkom svibnja, dakle svega tri mjeseca prije nego što će premijer Andrej Plenković najaviti čuvenu “reformu smanjenja državnog aparata”, kako su je predstavili medijima. Nadalje, u Hrvatskoj poljoprivredno-šumarsko savjetodavnoj službi ove je godine već zaposleno 13 novih radnika, a sada ih traže još 23.

Prema podacima koje smo dobili iz Službe, 31. prosinca 2016. imali su 251 zaposlenog i 32 djelatnika na stručnom osposobljavanju. Kada je gospodin Zdravko Tušek u siječnju 2017. službeno postao ravnatelj, izrađena je nova sistematizacija kojom je broj tadašnjih pomoćnika ravnatelja s dva povećan na šest. Godinu 2017., ova Služba završila je s 280 zaposlenika i 19 osoba na stručnom osposobljavanju. Broj se ove godine nastavio povećavati.

I novi, četiri puta skuplji ured već je ugovoren

Objašnjenje zašto instituciju čije je ukidanje najavljeno za 1. rujan sele u veći prostor prilično je živopisno. Kao odgovor na Telegramov upit kazali su kako “ovom reformom Vlada želi povećati efikasnost državne i javne uprave, smanjiti broj tijela u sustavu te administrativni aparat u cijelosti, naravno uz uštede za državni proračun”. Dodali su kako je “ovo prva faza racionalizacije i nakon uspješno provedenog postupka uslijedit će i daljnja racionalizacija administrativnog sustava”. Na dodatni upit gdje su točno uštede koje spominju, nismo dobili konkretan odgovor.

Iz Hrvatske poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe pojasnili su da nove djelatnike zapošljavaju “zbog potrebe provođenja poslova vezanih uz provođenje Mjere 01 i Mjere 02 iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., za poslove provedbe projekata sufinanciranih iz sredstava Europske unije, zajmova međunarodnih financijskih institucija i drugih bespovratnih sredstava iz ostalih inozemnih izvora”. Tvrde i kako će “80 posto iznosa plaća zaposlenih ovim natječajem financirati Europska unija”.

Spomenutu reformu državne uprave ministar Kuščević potvrdio je 2. kolovoza. “Vlada je donijela zaključak kojim se ide na racionalizaciju agencija, zavoda i tvrtki u državnom vlasništvu, ukupno njih 54. Ministar je pojasnio da će ta 54 tijela u svakom slučaju biti ukinuta, a to znači da će biti pripojena ili nekoj drugoj agenciji ili ministarstvu”, izvijestila je Hina. O Vladinoj najavi, očekivano, izvijestili su svi mediji:

Nastavite čitati