Obamin sinoćnji oproštajni govor bio je dosta emotivan. Izdvojili smo pet njegovih najsnažnijih poruka

Pozvao je Amerikance da se zauzmu za vrijednosti demokracije

ZADNJA IZMJENA: sij. 11, 2017
Foto: AFP

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je u svom oproštajnom predsjedničkom govoru pozvao Amerikance da se zauzmu za američke vrijednosti i odbace diskriminaciju. Njegov nasljednik, republikanac Donald Trump, preuzet će ured 20. siječnja.

Obama je na čelu Sjedinjenih Država bio osam godina, odradio je dva predsjednička mandata. “Po svakom mjerilu, Amerika je bolje, snažnije mjesto”, naglasio je tisućama svojih pristaša u emotivnom govoru u kojem je pozvao građane da odbace diskriminaciju i bore se za američke vrijednosti, piše BBC. Obama je zahvalio svojoj obitelji i suradnicima, a nije se libio ni pustiti suzu u govoru koji je održao u svom rodnom gradu Chicagu, gdje je 2008. i proslavio svoju izbornu pobjedu kao prvi afroamerički predsjednik SAD-a. Izdvojili smo nekoliko njegovih najbitnijih poruka.

1. Promjena se neće dogoditi ako se samo nadate

Obama je svojim pristašama i cijelim Sjedinjenim Državam poručio da moraju djelovati kako bi sačuvali demokraciju. “Naš ustav je izuzetan, prekrasan dar. No, to je samo komad pergamenta. Nema moć sam po sebi. Mi, ljudi mu dajemo snagu našim sudjelovanjem i izborima koje napravimo”, rekao je Obama, piše Politico.

“Jednako kao što kao građani moramo ostati na oprezu od vanjske agresije, tako se moramo čuvati od slabljenja vrijednosti koje čine ono što jesmo”, dodao je.

2. Ponovno se usprotivio Trumpovim stajalištima

Trump, koji će preuzeti ured 20. siječnja, predložio je, između ostalog, da SAD zabrani ulazak muslimanima u zemlju, gradnju zida na granici s Meksikom, ukidanje Pariškog dogovora o klimatskim promjenama te ukidanje Obaminog zakona o zdravstvenoj reformi. Obama je i tijekom predsjedničke kampanje jasno poručivao da je protiv toga. Sinoć je to još jednom naglasio.

“Odbijam diskriminaciju protiv američkih muslimana”, rekao je, što je popraćeno pljeskom publike. “Dakle, ako ćemo ozbiljno krenuti naprijed, moramo podržavati zakone protiv diskriminacije – u zapošljavanju, u obiteljima, u obrazovanju, te u sustavu kaznenog pravosuđa. To je ono što je naš Ustav i što naši najviši ideali zahtijevaju”, rekao je Obama, prenosi CNN.

“Ali samo zakoni neće biti dovoljni. Srca se mora promijeniti. To se neće promijeniti preko noći. Često su potrebne godine da se socijalni stavovi promijene. Ali ako demokracija funkcionira u ovom sve različitijem narodu, onda svatko od nas treba pokušati poslušati savjet od velikog lika u američkoj fantastici, Atticusa Fincha koji je rekao: “Nikada nećete stvarno shvatiti osobu dok ne razmislite o stvarima iz njene točke gledišta, dok se ne stavite u njegovu kožu, i hodate u njoj.”

3. Rasa je i dalje moćno sredstvo podjele

Obama je u svom govoru priznao da je ispravljanje povijesnih nepravdi – rasnih podjela bio nemoguć cilj. “Nakon mojeg izbora, bilo je priče o post-rasnoj Americi. Takva vizija, koliko god bila dobronamjerna, nikada nije bila realna. Rasa je i dalje ostala moćno sredstvo podjele u našem društvu”, ustvrdio je. “Živim dovoljno dugo da znam da su ti odnosi bolji nego što su bili prije deset, dvadeset ili trideset godina. To, osim u statistici, možete vidjeti i u stavovima mladih Amerikanaca u cijelom političkom spektru. Ali nismo tamo gdje bismo trebali biti. Svaki od nas ima puno posla za napraviti.

Ako je nakon svega, svaki ekonomski problem formiran kao borba između srednje bijele klase i manjina, onda će radnici svih boja biti ostavljeni u borbi za otpatke, dok će se bogati povlačiti dublje u svoje privatne enklave. Ako odbijete investirati u djecu imigranata, samo zato što ne izgledaju poput nas, umanjit ćete izglede vlastitoj djeci, jer ta djeca predstavljaju veći udio u američkog radnoj snazi. I naše gospodarstvo ne smije biti igra koja se vrti oko nule. Prošle godine, prihodi su porasli za sve rase, sve dobne skupine, za muškarce i žene.”

4. Posebno dirljivo je bilo obraćanje obitelji

Posebno emotivan trenutak je bio kada se Obama obratio svojoj obitelji, supruzi Michelle i kćerima Maliji i Sashi. Nekoliko puta su ga svladavale emocije pa je radio kratke stanke. “Posljednjih 25 godina ti si bila, ne samo moja supruga i majka moje djece, bila si moja najbolja prijateljica. Preuzela si ulogu koju nisi tražila, i učinila je svojom, graciozno, borbeno, sa stilom i dobrim humorom. Učinila si Bijelu kuću mjestom koje pripada svima. Nova generacija postavlja njene vrijednosti još većima jer ima tebe za uzor. Učinila si me ponosnim. Napravila si zemlju ponosnom.”

Obama je onda uputio nekoliko riječi svojim kćerima, Malia je bila uz njega dok starija Sasha nije bila tu. “Malia i Sasha, pod najčudnijim okolnostima, postale ste dvije nevjerojatne mlade žene. Pametne ste i lijepe, ali što je još važnije, ljubazne ste, promišljene i pune strasti. Nosile ste ovaj teret bivanja u središtu pozornosti s takvom lakoćom. Od svega što sam napravio u svom životu, najviše sam ponosan što sam vaš otac”, poručio je Obama i zaradio ogroman pljesak okupljenih.

5. Bila mi je najveća čast služiti vama

U posljednjem dijelu svog govora, Obama je naglasio kako predsjedničku dužnost napušta optimističniji nego što je bio kada je preuzeo mandat. “Jer znam da naš rad nije samo pomogao mnogim Amerikancima, on je i inspririao mnoge, pogotovo mlade ljude koji su vani, da vjeruju da mogu napraviti razliku, upregnuti svoj vagon za nešto veće od samog sebe. Ova generacija dolazi nesebična,. altruistična, kreativna, dovmoljubna- vidio sam to u svakom kutku zemlje. Vjerujete u poštenu, pravednu, uključivu Ameirku; znate da je stalna promjena američki znak, nešto što se ne treba bojati prigrliti, i vi ste spremni nositi ovaj težak posao da bi unaprijedili demokraciju. Uskoro ćete nadmašiti bilo koga od nas, i vjerujem da je rezultat toga da je budućnost u dobrim rukama.”

Onda je rekao nešto što je izazvalo ogromne ovacije okupljenih. “Moje kolege Amerikanci, služiti vama bila je najveća čast u mom životu. Neću prestati. Ustvari, ja ostajem s vama, kao građanin, u svim danima svog života. Za sada, nebitno jeste mladi ili ste mladi u srcu, nešto ću tražiti od vas kao predsjednik, a isto sam vas tražio prije osam godina kada sam postao predsjednik. Molim vas da vjerujete. Ne u moje sposobnosti da promijenim stvari, nego u svoje”, poručio je Obama koji je završio svoj govor tradicionalnim: “Bog vas blagoslovio. I neka Bog i dalje nastavlja blagoslivljati Sjedinjene Američke Države.”

Tajana Vlašić
Telegram autor
3050 članaka Više o autoru