Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Novi detalji o masakru u noćnom klubu u Oslu. Obavještajne službe objavile da napadača nadziru od 2015.

Obavještajne službe s napadačem su razgovarale prošli mjesec, ali nisu ocijenile da ima 'nasilne namjere'

Young people mourn at a crime scene in central Oslo, Norway, on June 25, 2022, in the aftermath of a shooting outside pubs and nightclubs. - Police said a suspect had been arrested following the shootings, which occurred around 1:00 am (2300 GMT Friday) in three locations, including a gay bar. Police reported two dead and at least 21 wounded, said two weapons had been seized and are "investigating the events as a terrorist act". (Photo by Terje Pedersen / NTB / AFP) / Norway OUT
FOTO: AFP

Norveške obavještajne službe (PST) zadužene za borbu protiv terorizma objavile su u subotu da tretiraju kao “čin islamskog terorizma” pucnjavu u kojoj su poginule dvije osobe, a do koje je došlo u noći na subotu u baru koji posjećuje većinom LGBTQ populacija. Osumnjičeni je uhićen odmah nakon napada. U pucnjavi je ranjena 21 osoba.

Osumnjičeni ima “dugu povijest nasilja i prijetnji”, a PST ga ima na radaru “od 2015. u vezi sa zabrinutošću o njegovoj radikalizaciji” i pripadnosti “mreži islamskog ekstremizma”, rekao je šef PST-a Roger Berg na konferenciji za novinare. Policija je ranije rekla da se radi o 42-ogodišnjem državljaninu Norveške iranskog podrijetla poznatom policiji, ali zbog manjih kaznenih djela. Po Bergu, obavještajne službe s njim su razgovarale prošli mjesec, ali nisu ocijenile da ima “nasilne namjere”. PST je također upoznat s “problemima vezanim uz njegovo mentalno zdravlje”, dodao je.

Pretražili mu stan, vjeruju da je djelovao sam

Napad se dogodio u noćnom klubu London Pub u središtu grada u noći na subotu. Hici su bili ispaljeni i na drugim mjestima u blizini. Napadnuti noćni klub je popularan među LGBTQ zajednicom. Građani koji su se zatekli na mjestu događaja pomogli su u uhićenju napadača, zbog čega im se policija zahvalila.

Policija je pretražila napadačev stan, a zaplijenjena su dva komada vatrenog oružja korištena u napadu. Sve ukazuje, tvrdi policija, da je napadač djelovao sam, a ranije je odslužio višemjesečnu zatvorsku kaznu zbog kaznenih djela povezanih s drogom. Obavještajne službe zbog napada u Oslu podigle su razinu prijetnji u zemlji.